Χωρίς κατηγορία

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ: Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά κρασιά!

Παίρνοντας την παλαιά εθνική οδό από Ελευσίνα προς Θήβα συναντάμε τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα. Ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας τις πλαγιές του για να πάμε στην περιοχή Ερυθρές (Κριεκούκι) , περνάμε από τους αμπελώνες που βρίσκονται κάτω από τον Αττικό ουρανό. Σε υψόμετρο 400 μέτρων και σε μια έκταση 5000 στρεμμάτων εκτείνονται οι αμπελώνες που καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες με αγάπη και μεράκι.

Σε αυτή τη γωνιά της Αττικής γης δραστηριοποιείται η ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ Α.Ε από το 1983 χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο καρπό της γης που καλλιεργείται στην περιοχή από την αρχαία Ελλάδα, αναβιώνοντας τον μύθο του Διονύσου Βάκχου.

Το οινοποιείο πρόκειται να παρουσιάσει στη φετινή έκθεση της Anuga προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Στερεάς Ελλάδος & Πλαγιών Κιθαιρώνα. Από τις πιο γνωστές ποικιλίες της περιοχής, έχει ξεχωρίσει το Σαββατιανό, τη Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο που θεωρούνται ως οι πιο αντιπροσωπευτικές του χαρακτήρα των κρασιών που φέρουν την υπογραφή της ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ, τόσο σε επίπεδο αρώματος, γεύσης και σπιρτάδας.

«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ακόμα σχετικά άγνωστη στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Τα τελευταία χρόνια όμως, φυσικά και μέσω των διεθνών εκθέσεων αλλά και αντίστοιχων δράσεων, οι οινόφιλοι ανά τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο πως παράγουμε κρασιά σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος, αλλά και ότι είναι εξαιρετικά. Το κλίμα στις εκθέσεις δεν είναι πάντα εμπορικής φύσεως, λόγω περιορισμένου χρόνου επαφής και περαιτέρω διερεύνησης συνεργασίας, όμως είναι ένας καλός σταθμός γνωριμίας και έναρξης συζητήσεων με πιθανούς πελάτες» λέει στο Export Greece, η κα Παναγιώτα Κολοκοτά από την ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ.

Η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστεί πώς μέσα από την παρουσία της στην Κολωνία, θα έχει την ευκαιρία να δείξει και αναδείξει την οινική της παράδοση, που δεν πτοείται ούτε από πανδημίες ούτε από φυσικές καταστροφές. « Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες μας δια ζώσης και να γνωρίσουμε νέους με ιδιαίτερη χαρά και διάθεση. Είναι η πρώτη διεθνής έκθεση που συμμετέχουμε μετά από τους περιορισμούς της πανδημίας και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι» προσθέτει.

 

Τη χρονιά που πέρασε, τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι νέοι  οινόφιλοι ανακάλυψαν και αύξησαν τη ζήτηση στους πιο γνωστούς κωδικούς της εταιρείας, όπως το Ασύρτικο η Μαλαγουζιά και το Σαββατιανό. Το ποσοστό τζίρου των εξαγωγών της κυμαίνεται περίπου στο 17% και διοχετεύεται στην Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρος). Παράλληλα, υπάρχει μια αναπτυσσόμενη αγορά σε Αγγλία όπου διατηρούν ήδη πελάτες και ενδιαφέρονται  για περεταίρω σύσφιξη εμπορικών σχέσεων με Αμερική-Καναδά, περιοχές στις οποίες εξάγεται σήμερα το brand, όμως σε μικρές ποσότητες.

«Η δυναμικότητα της οινοποιίας μας, μπορεί να καλύψει μια αρκετά μεγάλη ζήτηση σε Ευρώπη-Αμερική-Καναδά. Θα μας ενδιέφερε και το κομμάτι της Αυστραλίας, αλλά χρειάζεται να γίνει κάποιος σχεδιασμός κινήσεων για την ώρα».

Επειδή από τον Ιούλιο του 2021 έχουν ξεκινήσει τρομερές ανακατατάξεις στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών, η κα Κολοκοτά επισημαίνει πως οι έχοντες τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να περιοριστούν. «Ευελπιστούμε ότι ως κ τα τελευταία 10 χρόνια, με ζήλο και κυρίως τρομερή δουλειά, θα συνεχίσουμε να αναβαθμιζόμαστε και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλους κλάδους (αμπελουργία, αποστακτήριο σταφυλής κλπ)».

Ερωτηθείσα αναφορικά με τα νέα οινικά trends που παρατηρεί στην παγκόσμια αγορά, εκφράζει με λύπη την άποψη ότι στην Ελλάδα ακολουθούμε πάντα τις ξενόφερτες «μόδες», όπως τα χρωματιστά κρασιά, τα γλυκά αφρώδη και τους περίεργους συνδυασμούς. «Οι ελληνικές ποικιλίες μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν μια τάση αγοράς, θα πρέπει να μάθει όμως ο Έλληνας να τα προτιμά και να τα δοκιμάζει. Να τα ψάχνει και να τα αναζητά στην αγορά» λέει χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία βρίσκεται σε έναν επενδυτικό αναβρασμό. Αυτό το διάστημα εγκαθίσταται ήδη ένα νέο συγκρότημα εμφιάλωσης, δυναμικότητας και μεγέθους που σπάνια συναντάται στην Ελλάδα, φυτεύονται, καλλιεργούνται και προστίθενται νέοι ιδιόκτητοι αμπελώνες (υπάρχουσες φυτεύσεις περίπου στα 320 στρέμματα), αναμένεται σχετική επένδυση εξαγοράς οινοποιείου στην Πελοπόννησο ενώ υπάρχει ήδη εγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής αποστακτηρίου στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο).