Της Νικόλ Καζαντζίδου
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μετράει σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας. Εξάγει αρκετά από τα προϊόντα της αλλά το πιο σημαντικό εξ αυτών δεν είναι άλλο από την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., που είναι η “ναυαρχίδα” της παραγωγής και το κορυφαίο προϊόν της Ε.Α.Σ.
Μετά το 2015, με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην διακίνηση κεφαλαίων και το ρωσικό εμπάργκο, ο τομέας των εξαγωγών στην ΕΑΣ δέχθηκε πιέσεις. Ωστόσο, «με συντονισμένες προσπάθειες, τα τελευταία χρόνια ανέκαμψαν και τριπλασιάστηκαν, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10% του ετήσιου τζίρου της Ε.Α.Σ.», εξηγεί στο Export Greece ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης.
«Από εκεί και πέρα, οι στόχοι μας για το κομμάτι των εξαγωγών είναι, ομολογουμένως, αρκετοί. Ορισμένοι από αυτούς είναι να υπάρξει βεβαίως αύξηση των ποσοτήτων που εξάγουμε, εισαγωγή σε νέες αγορές με προοπτικές και, τέλος, οι εξαγωγές να φθάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια στο 20% του κύκλου εργασιών μας», προσθέτει.
Φυσικά στόχος της Ε.Α.Σ. Νάξου, που παράγει και διακινεί τα εκλεκτά προϊόντα που γνωρίζει καλά κι έχει επιβραβεύσει με την προτίμησή του το καταναλωτικό κοινό, παραμένει η αύξηση των πωλήσεών της. Αυτός ο στόχος, όπως σημειώνει ο κ.Σέργης δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί χωρίς εξωστρέφεια. Για να κάνει πιο γνωστά τα προϊόντα της στο εξωτερικό η Ε.Α.Σ. μεταχειρίζεται αρκετά μέσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της σταθερά, εδώ και χρόνια, σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών, όπως είναι η Anuga στην Γερμανία και η FoodExpo στην Ελλάδα. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον κ.Σέργη, το εμπορικό τμήμα και οι εξαιρετικά καταρτισμένοι συνεργάτες της βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση για σύναψη νέων συμφωνιών, ανακάλυψη νέων αγορών και πελατών. Επίσης, η Ε.Α.Σ. συμμετέχει και σε διεθνή προγράμματα προβολής και προώθησης προϊόντων σε χώρες-στόχους του εξωτερικού, οι οποίες, όπως προανέφερε, έχουν φέρει απτά αποτελέσματα.
«Την δεδομένη χρονική στιγμή η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στέλνει προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον Καναδά, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων. Εξάγουμε σε περισσότερες από δέκα χώρες του εξωτερικού – πάντως, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται προς Η.Π.Α., Γαλλία, Κύπρο, Γερμανία και Καναδά. Να αναφέρω ότι πρόσφατα έγιναν και δύο δοκιμαστικές εξαγωγές σε Νότιο Αφρική και Μεξικό», τονίζει ο κ.Σέργης.
Σημειώνεται ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος.
Η Γραβιέρα Νάξου
Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. Επίσης, με την πάροδο των ετών αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ε.Α.Σ. τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου, καταβάλλοντας τεράστια ποσά, προχώρησε στην ανέγερση μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί. Ασχολήθηκε ενεργά και με το άλλο σπουδαίο προϊόν της Νάξου, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δημιουργώντας (με ίδια κεφάλαια) ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο, ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.