Χωρίς κατηγορία

Συμμαχία Ελλάδας – Αραβικών χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα

Οι αραβικές χώρες συνιστούν μια δύσκολη και συνάμα απαιτητική αγορά. Όταν όμως μια επιχείρηση καταφέρει να τοποθετήσει τα προϊόντα της εκεί, οι προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται είναι τεράστιες. Αφενός, διότι πρόκειται για μια “παρθένα” αγορά που μέχρι πρότινος κατανάλωνε αποκλειστικά τα δικά της προϊόντα, αφετέρου διότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών διαθέτουν υψηλή αγοραστική δύναμη.

Στις ευκαιρίες που θα προκύψουν από ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, στάθηκε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την ομιλία του στο συνέδριο τροφίμων που διοργάνωσε το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο. Με άξονα το τρίπτυχο τεχνολογία- καινοτομία- περιβάλλον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκει να διευρύνει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στο πεδίο των επενδύσεων που αφορούν στα τρόφιμα και στην αγροδιατροφή.

«Μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας, των συνεργειών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός, διευκρινίζοντας ότι το ΥΠΑΑΤ ακολουθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική συντονισμού και αναδιοργάνωσης των εργαλείων εξαγωγικής υποστήριξης των προϊόντων μας, με στόχο να αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα την εμπιστοσύνη ακόμα περισσότερων καταναλωτών αλλά και ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Πρόσθεσε δε πως βασική προτεραιότητα παραμένει η προσέλκυση του ενδιαφέροντος νέων επενδυτών.

Μάλιστα στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε πως τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα στα οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση από τις αραβικές χώρες, είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καπνός και το βαμβάκι, ενώ ικανοποιητική συνεργασία  υπάρχει και στον κλάδο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι οι αραβικές χώρες αξιοποιούν πολύ συχνά το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας (ιχθυολόγοι, μηχανικοί και τεχνικοί σύμβουλο) προκειμένου να επωφεληθούν από την μακροχρόνια εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Έλληνες στο κομμάτι της αλιείας.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε ως πολύ καλές τις υφιστάμενες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο στον τομέα του τροφίμου, εκτιμώντας ότι μπορούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσω της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας  και της αμοιβαίας ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο απτά αποτελέσματα θα έχουμε αν στηριχθούμε σε δύο άξονες:

  1. Στη δύναμη των προϊόντων της ελληνικής γης, καθώς , όπως σημείωσε «έχουμε την τύχη σαν χώρα να διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Έναν πραγματικό θησαυρό». Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν ένα  σπουδαίο brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής και να δημιουργήσουν σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για το λόγο αυτό, τόνισε, το ΥΠΑΑΤ προωθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της «Ελληνικής διατροφής», που αποτελεί την αιχμή του δόρατος μιας ευρύτερης Εθνικής Στρατηγικής για την Αγροτική Παραγωγή.
  2. Στην Εθνική Στρατηγική που προωθεί την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων, η οποία έχει τις εξής προτεραιότητες:
  • Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και υλοποίηση δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Συγκροτήθηκε ήδη Ειδική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης με σκοπό την εκπόνηση Εθνικής Δράσης.
  • Επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία για τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα.
  • Στήριξη βιολογικών καλλιεργειών με βάση και την ευρωπαϊκή Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
  • Ενδυνάμωση των ελέγχων σε συνεργασία και με τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς, τον ΕΛΓΟ & τον ΕΦΕΤ, για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων μας.
  • Στήριξη της επιχειρηματικότητας και προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.