Export Greece Export World news Etheleo: Εξαγωγές με άρωμα λεβάντας!
World news

Etheleo: Εξαγωγές με άρωμα λεβάντας!

Οικογένεια Λαζαρίδη, Etheleo LP

 

Πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί για το πώς μικρές επιχειρήσεις ξεκινούν, πώς γεννιέται η ιδέα και ποια είναι τα κίνητρα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ιστορία της εταιρείας Etheleo LP είναι από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Είναι ο τρόπος που ένας γιατρός από τη Δυτική Μακεδονία επέλεξε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στη γη που τον μεγάλωσε, όπως περιγράφει η κόρη του Ερμιόνη Λαζαρίδου, που μαζί με τον πατέρα της Παύλο Λαζαρίδη, δύο φαρμακοποιούς, την μητέρα της Ελένη Χαλκιαδάκη και την αδερφή της Βάσια Λαζαρίδου ίδρυσαν την εν λόγω εταιρεία που παράγει αιθέρια έλαια και έχει βάλει ήδη πλώρη για την δημιουργία σειράς καλλυντικών.

«Η αρχική ιδέα ήταν του πατέρα μου που προέρχεται από αγροτική οικογένεια», σημειώνει η κ.Λαζαρίδου. «Σκέφτηκε πως θα ήθελε στον κύκλο της ζωής του να κλείσει επιστρέφοντας στη γη, που είναι το χόμπι του, ή όπως το θέτει εκείνος ένας τρόπος να “γειώνεται”. Βλέπετε για τον πατέρα μου είναι πολύ σπουδαίο που η γη αυτή κατάφερε να τον σπουδάσει και να γίνει σήμερα αυτός που είναι (γιατρός γυναικολόγος στο επάγγελμα). Είναι -αν θέλετε – κι ένας τρόπος να δείξει την ευγνωμοσύνη του. Αυτό συνδυάστηκε με το γεγονός ότι η μητέρα μου κι η αδερφή μου ειναι φαρμακοποιοί και έτσι στραφήκαμε στα φαρμακευτικά φυτά και στα αιθέρια έλαια», σημειώνει η κ.Λαζαρίδου περιγράφοντας το “πάντρεμα” της καλλιέργειας με τη φαρμακευτική δράση.

Η ίδια είναι χωροτάκτης μηχανικός και σύμβουλος επιχειρήσεων τα τελευταία 13 χρόνια. «Σίγουρα το επιχειρείν δεν είναι εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα», όπως εξηγεί αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν τη δική τους οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε το 2017 ενώ το 2019 ήταν το πρώτο έτος παραγωγικής λειτουργίας.

«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που είχαμε εξαγωγές οι οποίες άγγιξαν το 35% του τζίρου μας», σημειώνει.

Σήμερα η παραγωγή της εταιρείας σε αποσταγμένο αιθέριο έλαιο φτάνει τους 2 τόνους ετησίως. Εκτός από τα 600 στρέμματα που καλλιεργεί η εταιρεία, αξιοποιεί και καλλιέργειες άλλων τοπικών παραγωγών με αποτέλεσμα να παράγει 8 με 10 τόνους αιθέριου ελαίου λεβάντας και έναν τόνο έλαια από διάφορα άλλα αρωματικά φυτά, από τους οποίους ένα ποσοστό περίπου της τάξεως του 90% διοχετεύεται στο εξωτερικό.

«Αυτήν τη στιγμή εξάγουμε κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες κι ένα μικρό ποσοστό σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την αγορά των ΗΠΑ και να ανοίξουμε την αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη απορρόφηση», σημειώνει η κ.Λαζαρίδου.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το οικοσύστημα της περιοχής που διαθέτει εξαιρετικό μικροκλίμα και βρίσκεται μακριά από τις εντατικές καλλιέργειες και σε υψηλό υψόμετρο γύρω από την λίμνη του Πολυφύτου Κοζάνης αλλά και σε εκτάσεις στην περιοχή της Εορδαίας.

Η εταιρεία συνεργάζεται και με άλλους τοπικούς παραγωγούς και θέλει να αναδείξει τον φυσικό πλούτο της περιοχής χτίζοντας ένα ισχυρό brand γύρω από τα αρωματικα φυτά και τα αιθέρια έλαια.

Μάλιστα, το 2022 κάνει κι ένα νέο “άνοιγμα” και προχωρά στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών, πάντα με βάση τα αιθέρια έλαια.

Οι εκτιμήσεις που κάνει η κ.Λαζαρίδου για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια είναι αισιόδοξες καθώς όπως αναφέρει οι εξαγωγές μπορεί να αφορούν και το 80% του τζίρου της εταιρείας.

«Εκτός από τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω πανδημίας, οι επιχειρηματική δραστηριότητα είναι από μόνη της μια όχι εύκολη υπόθεση. Εμείς όμως ως οικογένεια, αποφασίσαμε να το πράξουμε και συνεχίζουμε γιατί θέλουμε να το κάνουμε και για τον τόπο μας και να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε την αξία του ελληνικού προϊόντος», προσθέτει. “Λέξεις κλειδιά” για την επιτυχία κι ένα καλό και δημιουργικό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η ίδια, είναι η εξειδίκευση, το know how η δουλειά και η αγάπη για το αντικείμενο.

«Όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλό και δημιουργικό αποτέλεσμα. Και σε αυτόν τον τρόπο σκέψης θα ήθελα να μυήσω και τα παιδιά μου. Να τα μυήσω στη φιλοσοφία του Επιχειρείν, που δυστυχώς δεν διδάσκεται στα σχολεία και οι περισσότεροι δεν το θεωρούν “επάγγελμα” με τη στενή έννοια του όρου», υπογραμμίζει.

Η ταυτότητα της Etheleo LP

Η Etheleo LP είναι μια επιχείρηση πιστοποιημένη ως βιολογικός παραγωγός και καλλιεργεί με βάση το πρότυπο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής 600 στρέμματα αρωματικών φαρμακευτικών φυτών (κυρίως λεβάντας αλλά και μελισσόχορτου, θυμαριού, δεντρολίβανου, φασκόμηλου και ρίγανης). Το 2019 η επιχείρηση πιστοποιήθηκε και ως βιολογικός μεταποιητής, με την εγκατάσταση αποστακτηρίου αιθέριων ελαίων στην Αναρράχη Πτολεμαΐδας. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την μέγιστη απόδοση αιθερίου ελαίου από το κάθε αρωματικό φυτό, είναι η ατμοαπόσταξη. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα ποιοτικού ελέγχου, για διασφάλιση της ποιότητας των τελικών προϊόντων. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη, η παραγωγή και η διανομή νέων προϊόντων και η ανταπόκρισή της στις ανάγκες των πελατών τους, καθώς και στις υψηλότερες ποιοτικές απαιτήσεις τους. Η προμήθεια άριστων αρωματικών φαρμακευτικών φυτών από το φυτώριό της όσο και η εγκατάσταση, συγκομιδή και απόσταξη του φυτού την κατάλληλη στιγμή και με τις κατάλληλες προδιαγραφές προς τρίτους, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Τα τελικά προϊόντα της ETHELEO προσφέρουν φυσικές λύσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς είναι 100% φυσικά χωρίς προσμίξεις.

Exit mobile version