Export Greece Export World news Φάρμα Κουκάκη, από το Κιλκίς σε 22 χώρες του κόσμου!
World news

Φάρμα Κουκάκη, από το Κιλκίς σε 22 χώρες του κόσμου!

Η Φάρμα Κουκάκη αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση η οποία ξεκίνησε το 1977 ως τοπική αγελαδοτροφική μονάδα και από το 2009 έχει εξελιχθεί ραγδαία, μεταφέροντας τις εγκαταστάσεις σε σύγχρονο εργοστάσιο συνολικής επιφανείας 4.385τμ, διατηρώντας το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο μονάδας επεξεργασίας, παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων . Η εταιρεία, όπως αναφέρει ο Διευθυντής εξαγωγών Γιώργος Στόγιας, υιοθετεί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IFS, BRC quality standards) έχοντας ως στόχο, τη διάθεση αυστηρώς ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, κεφίρ, γιαούρτι, επιδόρπια κλπ.) στην Ελληνική αγορά αλλά και στις χώρες του εξωτερικού.

«Ως προς τις αγορές του εξωτερικού, η Φάρμα Κουκάκη έχει ενδυναμώσει την παρουσία της κατά τα τελευταία έτη, δραστηριοποιούμενη σε 22 χώρες παγκοσμίως, προωθώντας το ποιοτικό στραγγιστό γιαούρτι και τους κωδικούς κεφίρ», επισημαίνει ο κ.Στόγιας.

Βασικές αγορές της εταιρείας αποτελούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, όπου εξάγεται περίπου το 70% της εξαγόμενης ποσότητας. Επιπλέον σημαντικές αγορές στόχοι, αποτελούν οι χώρες Αγγλία, Γερμανία, η Μάλτα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Εμιράτα αλλά και η άπω ανατολή συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Μαλαισίας, της Ν. Κορέας και του Χονγκ Κονγκ.

«Τα κανάλια πωλήσεων που στοχεύει η εταιρεία αφορούν κυρίως το κομμάτι του retail, αλλά διαθέτει σημαντική παρουσία και στα κανάλια food service/horeca», διευκρινίζει.

Η πανδημία αποτέλεσε σημείο επαναπροσανατολισμού για την εξαγωγική πολιτική της εταιρείας δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη των τοποθετήσεων κωδικών στραγγιστού σε αλυσίδες supermarket (κυρίως στην Ευρώπη αλλά και στις τρίτες χώρες), μειώνοντας παράλληλα το μερίδιο εξαγωγών στα κανάλια της εστίασης και γενικότερα του κλάδου horeca, ο οποίος επλήγη σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή Πωλήσεων.

Για το 2022, σημαντική στόχευση θα δοθεί πέραν των αναφερομένων αγορών, στην ανάπτυξη της Κυπριακής, της Γερμανικής αγοράς αλλά και των Σκανδιναβικών χωρών.

«Για το 2021, οι εξαγωγές της εταιρείας προβλέπεται να ξεπεράσουν το 12-13% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας ενώ εμφανίζεται αξιακή αύξηση των εξαγωγών κατά το 2021 άνω του 30% σε σχέση με τις εξαγωγές της εταιρείας κατά το 2020», υπογραμμίζει ο κ.Στόγιας.

Λίγα λόγια για την φάρμα Κουκάκη

Το γάλα της φάρμας Κουκάκη, είναι πραγματικά φρέσκο, απευθείας από τη φύση, 100% Ελληνικό, από ντόπια ζώα και Ελληνικές ζωοτροφές. Συλλέγεται, παστεριώνεται και συσκευάζεται καθημερινά, όπως ακριβώς πρέπει έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται κανένα από τα θρεπτικά συστατικά του. Παράγεται χωρίς να χρησιμοποιείται οποιαδήποτε μέθοδος που να μειώνει την αυθεντικότητα του ή οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του που θα το έκανε ‘φθηνότερο’ – χαμηλότερης ποιότητας.

Η έδρα της εταιρίας είναι στους Κάτω Αποστόλους του νομού Κιλκίς. Εκεί βρίσκεται το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Φάρμα Κουκάκη μαζί με τα γραφεία διοίκησης, όπως φυσικά και οι σταβλικές εγκαταστάσεις και οι φυτικές καλλιέργειες απ’ όπου παράγονται οι ζωοτροφές. Το Κέντρο διανομής των προϊόντων μαζί με τη δομή της Εμπορικής διεύθυνσης της Φάρμα Κουκάκη βρίσκεται στη Ν. Ιωνία Θεσσαλονίκης. Το εργοστάσιο αποτελεί, στον δρόμο του γάλακτος, το σημείο όπου το γάλα επεξεργάζεται, ακολουθώντας συγκεκριμένες παραγωγικές τεχνικές, και το σημείο που γεννιούνται τα προϊόντα της εταιρίας Φάρμα Κουκάκη. Η παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί μια δουλειά καθημερινή και αδιάκοπη, μα κυρίως ομαδική, όπου όλοι μαζί και ο καθένας από την θέση του, εργάζονται με κοινό στόχο την δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την πρώτη ύλη, τα ενδιάμεσα, μέχρι και τα τελικά προϊόντα, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας ακολουθεί την διαδρομή του προϊόντος και πραγματοποιεί μια σειρά οργανοληπτικών, μικροβιολογικών και φυσικοχημικών δοκιμών, αλλά και αυστηρό έλεγχο των συνθηκών παραγωγής, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

Παραλαβή – Παστερίωση στη Φάρμα Κουκάκη

Το γάλα μεταφέρεται με ειδικά ισοθερμικά-ανοξείδωτα βυτία μεταφοράς γάλακτος από τις φάρμες στο εργοστάσιο της εταιρείας, όπου εξετάζεται από το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, ώστε να επιβεβαιωθεί η άριστη ποιότητά του και να εισέλθει στον παραγωγικό χώρο προς επεξεργασία. Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο για την παραγωγή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η παστερίωση, μια ήπια θερμική επεξεργασία με ταυτόχρονη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος. Το παστεριωμένο γάλα οδηγείται στις δυο γραμμές παραγωγής, εμφιαλώνεται και αποθηκεύεται στο ψυγείο από όπου και φορτώνεται στα ειδικά φορτηγά-ψυγεία για να μοιραστεί στα σημεία πώλησης κάθε μέρα.

Μια άλλη κατηγορία προϊόντων είναι τα λεγόμενα ζυμούμενα προϊόντα στα οποία ζυμώνεται, μετατρέπεται, δηλαδή, με την βοήθεια των ειδικών «καλών» μικροοργανισμών, η λακτόζη σε γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα να πήζουν και να αποκτούν αυτήν την ιδιαίτερη υπόξινη γεύση. Τέτοια προϊόντα είναι το γιαούρτι, το αριάνι και το κεφίρ, προϊόντα με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, πολύτιμοι αρωγοί της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Exit mobile version