Είναι ένα μπουτίκ κτήμα που κρατάει την παραγωγή του στις περίπου 35.000 φιάλες το χρόνο, διότι όπως λέει ο διαχειριστής του Domaine Florian Γιάννης Μπότσκαρης, η ποιότητα είναι πολύ σημαντική και μόνο επενδύοντας σε αυτήν υπάρχει μέλλον. Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα και στον τομέα των κρασιών και κυρίως στο εξαγωγικό κομμάτι, με αποτέλεσμα σήμερα, η λέξη επανεκκίνηση ταυτίζεται με τη φράση “να πιάνει κανείς το νήμα από την αρχή”.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του DomaineFlorian βρίσκονται σε δύο χαρισματικές οινοποιητικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: στον Τρίλοφο Επανομής, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, και στο Τρίλοφο της Νάουσας.
Η ιστορία του κτήματος ξεκινάει το 2012 με ιδιοκτήτη τον Florian Schneider που μετά την Γερμανία και την Αμερική “έριξε άγκυρα” στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης όπου ίδρυσε το Κτήμα Φλόριαν.
«Σήμερα είμαστε στο στάδιο που βλέπουμε να υπάρχει ξανά ροή προς την κανονικότητα. Μέχρι και το τέλος του 2018 οι εξαγωγές μας αποτελούσαν το 60% της παραγωγής μας. Οι χώρες που εξάγαμε ήταν κυρίως στην κεντρική Ευρώπη: Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Αυστρία και ένα μικρό κομμάτι στη Γερμανία, όπως και στη νότια Γαλλία. Εκείνη την περίοδο κάναμε κι ένα άνοιγμα προς το Χονγκ Κονγκ το οποίο ωστόσο “φρέναραν” οι εξελίξεις της πανδημίας και των Lock down», αναφέρει ο κ.Μπότσκαρης.
«Στην παρούσα φάση, είμαστε στο στάδιο να επανεκκινήσουμε και να επανεργιοποιήσουμε ήδη υπάρχοντες πελάτες ενώ προχωράμε σε συζητήσεις για το άνοιγμα νέων αγορών, όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Λευκορωσία και η Ελβετία», επισημαίνει ο κ.Μπότσκαρης και εξηγεί ότι σήμερα οι εξαγωγές βρίσκονται στο 5% αλλά η αγορά του εξωτερικού είναι πολύ σημαντική γιατί η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει επίσης επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και καταφεύγει σε “φθηνές λύσεις”. Μαζί με την πανδημία όμως, όπως εξηγεί ο ίδιος, συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δυσχεραίνουν το κλίμα, όπως το brexit που δημιούργησε εμπόδια στην προσπάθεια να ανοίξει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο κ.Μπότσκαρης επισημαίνει ότι το ελληνικό κρασί έχει τεράστια δυναμική αλλά πρέπει να γίνει μια μεγάλη και ενιαία, συντονισμένη και καθολική προσπάθεια για το brand του ελληνικού οίνου. Πρέπει να υπάρξει στοχευμένο θεσμικό πλαίσιο και προβολή διότι δεν αρκούν -όπως αναφέρει – οι μεμονωμένες προσπάθειες. «Το brand πρέπει να χτιστεί σε μια ενιαία βάση. Είτε είσαι μεγάλο οινοποιείο είτε μικρό, δεν μπορείς μόνος σου να πετύχεις κάτι ουσιαστικό σε ό,τι αφορά την προβολή του ελληνικού κρασιού», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον οινοτουρισμό, το domaine Florian είναι ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία που ανήκει στο Δίκτυο “Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος» καθώς είναι αδειοδοτημένο από τον ΕΟΤ αλλά και στο επίπεδο του οινοτουρισμού η πανδημία κατάφερε να “παγώσει” τη δραστηριότητα. «Ανοίξαμε δειλά τον Ιούνιο αλλά η αλήθεια είναι ότι στον τομέα των επισκέψιμων οινοποιείων τα πράγματα και οι κανόνες δεν ήταν αρκετά σαφείς και έτσι αυτό το κομμάτι πήγε αρκετά πίσω», προσθέτει ο κ.Μπότσκαρης.
Το κτήμα Florian
To μικροκλίμα της Επανομής είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των λευκών, κυρίως, ποικιλιών που οινοποιούν. Το κτήμα βρίσκεται σε υπερυψωμένο, επικλινές, αμμώδες έδαφος με θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο. Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο και ευνοείται από τους ευεργετικούς ανέμους του Βόρειου Αιγαίου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η οικογένειά Florian επέλεξε να ασχοληθεί με το αμπέλι και το κρασί, έθεσε ως προτεραιότητές την αειφόρα ανάπτυξη και την περιβαλλοντολογική ευαισθησία, με στόχο την παραγωγή εκλεκτής πρώτης ύλης για τα κρασιά τους. Οι αποδόσεις ελέγχονται σε απόλυτο βαθμό, το κλάδεμα γίνεται με γνώμονα μόνο την ποιότητα και ο τρύγος πάντα χειρωνακτικά, φροντίζοντας για μία βιώσιμη διαχείριση της γης.
Ο σεβασμός στην παράδοση είναι ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο καθώς οι υψηλές απαιτήσεις των ιδιοκτητών οδηγούν σε μια διαρκή διαδικασία πειραματισμών για την βελτίωση της παραγωγής. Επιλέγουν να οινοποιούν σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές με απόλυτα ελεγχόμενη θερμοκρασία, εφαρμόζουν την ελάχιστη δυνατή θείωση (πολύ κάτω από το επιτρεπτό όριο), επιβραδύνουν την οινοποίηση με χαμηλές θερμοκρασίες και ήπια διήθηση, προκειμένου να παράγουν κρασιά εύγευστα με μία ξεχωριστή, δική τους νότα. Τα σταφύλια για το ερυθρό Syrah προέρχονται από το κτήμα που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή κοντά στη Νάουσα, στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια από τις ομορφότερες και ιδανικότερες περιοχές για την καλλιέργεια ερυθρών ποικιλιών. Στα ερυθρά κρασιά στόχος είναι να αποτελούν εκφραστή του terroir, του δυναμικού της ποικιλίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που η κάθε σοδειά τους χαρίζει. Ωριμάζουν σε καινούργια δρύινα βαρέλια στο υπόγειο πέτρινο κελάρι, μετά από πολύ προσεκτική και όσο το δυνατόν πιο αργή ζύμωση με τα στέμφυλα.