Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου OLIVE JAPAN είναι ένας από τους κορυφαίους διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο, ο οποίος συγκεντρώνει τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και επαγγελματισμού στην απονομή μεταλλίων στα καλύτερα λάδια από όλο τον κόσμο. Θεωρείται ο μεγαλύτερος διαγωνισμός σε Ασία και Ωκεανία. Διοργανωτής είναι η Olive Oil Sommelier Association of Japan (OSAJ), η μοναδική επαγγελματική οργάνωση της Ιαπωνίας για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση ειδικών στο ελαιόλαδο, η οποία είναι ανεξάρτητη από οποιονδήποτε εμπορικό φορέα του ελαιολάδου.
Εκτός από την άμεση αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές και τους παράγοντες επιρροής στον κόσμο των τροφίμων, η OLIVE JAPAN παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία να επικοινωνήσει το δυναμικό της ιαπωνικής αγοράς σε διεθνείς επιχειρήσεις και να υποστηρίξει δραστηριότητες προώθησης για να βοηθήσει αυτές τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ιαπωνία.
Φέτος συμμετείχαν περίπου 811 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και 105 συμμετοχές από την Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν στην τρίτη θέση, ενώ στην πρώτη ήταν η Ισπανία και στη δεύτερη η Ιταλία σε επίπεδο συμμετοχών. Η χώρα μας απέσπασε 19 χρυσά μετάλλια και 58 ασημένια.
Oι χρυσοί νικητές είναι :
ενώ για το καλύτερο προϊόν / χώρα, το λάδι Mediterre Alea της εταιρείας Mediterre Eurofood SA από τον νομό Ηλείας, ξεχώρισε ανάμεσα στις υπόλοιπες υποψηφιότητες.
Το ασημένιο μετάλιο πήραν :