Χωρίς κατηγορία

Πιπεριές Φλωρίνης, ένα ντελικατέσσεν προϊόν από τον Ναουμίδη

 

Της Νικόλ Καζαντζίδου

Ποιος δεν γνωρίζει την πιπεριά Φλωρίνης; Στην Ελλάδα δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να δηλώσει άγνοια στην παραπάνω ερώτηση αλλά ακόμη και στο εξωτερικό είναι πλέον αρκετά δημοφιλής. Τουλάχιστον όταν η πιπεριά Φλωρίνης φέρει το όνομα “Ναουμίδης”. Κι αυτό επειδή, όπως  εξηγεί στο Export Greece ο Πέτρος Ναουμίδης, υπεύθυνος Πωλήσεων, η επένδυση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα ανοίγει πάντα δρόμους. Η εταιρεία Ναουμίδη εξάγει το 60% της παραγωγής της με κύρια αγορά την Γαλλία αλλά τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε διάφορα ακόμη μέρη του κόσμου. Σημαντική αγορά είναι  αυτή του Βελγίου και των ΗΠΑ.

Η οικογένεια Ναουμίδη, επενδύει στην προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης και παράγει με χειροποίητο τρόπο καινοτόμα προϊόντα , που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης. Τα προϊόντα της είναι καθαρά ελληνικά, από το “άλφα ως το ωμέγα”.

«Τα προϊόντα μας, είναι προϊόντα ντελικατέσεν», αναφέρει ο κ.Ναουμίδης «για αυτό η ποιότητα είναι πολύ σημαντική και αφορά από τον σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν».

O Πέτρος Ναουμίδης, Yπεύθυνος Πωλήσεων της ομώνυμης επιχείρησης

Η γνωστή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης καλλιεργείται στο αγρόκτημα της οικογενειακής επιχείρησης στον Άγιο Παντελεήμονα του νομού Φλωρίνης, σε υψόμετρο περίπου εξακοσίων μέτρων, όπου υπάρχει ένα ιδιαίτερο ξηρό μικρόκλιμα. Στην συνέχεια μεταποείται και συσκευάζεται στην πετρόκτιστη μονάδα, ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. «Για να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρούμε το δικό μας σπορείο», σημειώνει ο κ. Ναουμίδης.

Μουστοπιπεριές, αλείμματα ψητής πιπεριάς, γλυκόξινα, καρυκεύματα, κέτσαπ, σάλτες πιπεριάς και ντομάτας και άλλα συνοδευτικά είναι τα κύρια προϊόντα που ταξιδεύουν εντός και εκτός συνόρων.

«Πιστεύω ότι το σημαντικό για εμάς είναι ότι είμαστε πολύ σχολαστικοί και επενδύουμε στη γεύση, στην ιστορία αλλά και στην παράδοση. Είναι πλεονέκτημα ότι είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και δουλεύουμε όλοι 12 μήνες το χρόνο με μεράκι», αναφέρει. Την ίδια ώρα, προσθέτει ” ένα καλό προϊόν γίνεται το εισιτήριο για να έρθει κάποιος στη χώρα, αποτελεί δηλαδή κατά μια έννοια ένα ρόλο πρεσβευτή”.

Το αγρόκτημα, οι συνθήκες και η καλλιέργεια της πιπεριάς

Το αγρόκτημα βρίσκεται σε περιφραγμένη έκταση 80 στρεμμάτων, αποκομμένο από άλλες καλλιέργειες, σε κοντινή απόσταση από τους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, στους πρόποδες του όρους Βόρρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιδιαίτερα ξηρό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο οικοσύστημα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για την καλλιέργεια της πιπεριάς.

Το κλίμα του πιπεροκτήματος είναι ημι-ηπειρωτικό. Η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών και από τις δύο πλευρές συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της πιπεριάς. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό, πλούσιο σε συστατικά και πετυχαίνει την απαιτούμενη αποστράγγιση των υδάτων. Η βιοκοινότητα στο πιπερόκτημα αποτελείται από αγριολούλουδα, βότανα και φυτά πιπεριάς καθώς επίσης από κολεόπτερα έντομα, με έντονη την παρουσία της πασχαλίτσας, πεταλούδες και μέλισσες. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι εξαιρετική και δημιουργεί άριστες συνθήκες βιοκαλλιέργειας.

Το φύτευμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαγορευτική και για τον λόγο αυτό έχει επιλεγεί να μείνει το κτήμα αποκομμένο και ανεπηρέαστο από άλλες καλλιέργειες. Για τη λίπανση χρησιμοποιείται μόνο κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής.

Η συγκομιδή ξεκινάει στο τέλος του Αυγούστου, γίνεται σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο ωρίμανσης της πιπεριάς που απαιτείται για την παρασκευή του κάθε προϊόντος και ολοκληρώνεται στα μέσα του Νοέμβρη.

Απόλυτα εναρμονισμένο με τον τόπο καλλιέργειας της πιπεριάς, μέσα στο Πιπερόκτημα, για να είναι η μεταφορά της πιπεριάς κατά τη συγκομιδή η συντομότερη δυνατή, έχει χτιστεί το Πιπεράδικο. Πρόκειται για ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Το Πιπεράδικο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από πέτρα, αδρανές υλικό που λειτουργεί προστατευτικά για τη διατήρηση της άριστης ποιότητας της πιπεριάς και ενδείκνυται για τη διασφάλιση της ουδέτερης ατμόσφαιρας που απαιτείται στους χώρους μεταποίησης και αποθήκευσης.

Το κόσμημα αυτό των 800 τ.μ. πέρα από τους υπερσύγχρονους χώρους επεξεργασίας και «μαγειρέματος» της πιπεριάς, φιλοξενεί επίσης αίθουσα γευστικής δοκιμής, εκπαιδευτικούς χώρους για μαθητές, το σπορείο και το κελάρι, όπου φυλάσσονται και ωριμάζουν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία τα προϊόντα μας.

Τέλος, εκεί κοντά, σε απόσταση σχεδόν 500 μέτρων από το Πιπεράδικο, βρίσκεται και το μουσείο Πιπεριάς που πάντα κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου που επισκέπτεται το κτήμα.