Της Νικόλ Καζαντζίδου
Σε ένα κτήμα στα περίχωρα της Δράμας έχει χτιστεί εδώ και περίπου 20 χρόνια ένα οινικό success story. Ένα οινοποιείο που δεν έχει καταφέρει μόνο να παράγει εύγευστα κρασιά αλλά κερδίζει και το ενδιαφέρον του επισκέπτη καθώς ενώνεται υπόγεια με μια εντυπωσιακή στοά. Είναι ένα από τα επισκέψιμα Οινοποιεία των Δρόμων του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, που πλέον κερδίζει το ενδιαφέρον και των ξένων, αρκετοί από τους οποίους γνωρίζουν το κρασί προτού γνωρίσουν και θελήσουν να επισκεφθούν το κτήμα. Διότι πλέον το 35% της παραγωγής εξάγεται, όπως μας λέει, ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος, ο πατέρας του οποίου ήταν εκείνος που φύτεψε αρχικά έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα το 1993. Κινητήριος δύναμη του Γιάννη Παπαδόπουλου (πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα) ήταν η αγάπη του για το κρασί και το πάθος του να ανακαλύψει την κάθε λεπτομέρεια της οινοποιητικής διαδικασίας.
Το ταξίδι τους ξεκίνησε από το πάθος του πατέρα του και την επιθυμία του να φτιάχνει κρασί που θα το απολαμβάνει με τους φίλους του. Σταδιακά μπήκε στη διαδικασία να αναβιώσει τον παλιό οικογενειακό αμπελώνα, διαμορφώντας έναν λιτό χώρο οινοποίησης στο παλαιό πατρικό του σπίτι στο Μικροχώρι Δράμας. Εκεί κατασκεύασε ένα μικρό υπόγειο κελάρι για την παλαίωση της πρώτης σοδειάς και για εκείνες που θα ακολουθούσαν. Τα πρώτα μηνύματα από τις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις που κάνει με την βοήθεια οινολόγων-συμβούλων είναι ιδιαίτερα θετικά και έδειξαν να υπάρχει μέλλον. Λίγα χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε με τον φίλος του Γιάννη Καλαϊτζίδη, αρχιτέκτονα-μηχανικό και ανέλαβαν μαζί το οινοποιείο.
Ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος,
Το 2009, μπήκε στο οινοποιείο και ο Άκης Παπαδόπουλος, αφού είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου και μετέπειτα στο Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντώ.
Κάπου εκεί, όπως μας εξηγεί, και με την έλευση της κρίσης, λίγο πολύ όλοι οι οινοποιοί μπήκαν πιο ενεργά στη διαδικασία να ενδιαφερθούν για τις εξαγωγές. «Η οικονομική κρίση μας κινητοποίησε θα έλεγα. Κι έτσι κάπως, άρχισε και το ελληνικό κρασί να γίνεται γνωστό στις ξένες αγορές», σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος.
Οι χώρες όπου εξάγουν είναι η Γερμανία (η οποία κατέχει τη μερίδα του λέοντος), το Βέλγιο, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστρία, η Ελβετία ενώ πρόσφατα προστέθηκαν η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ.
Οι ποικιλίες
Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής που είχαν ως επίκεντρο τα κρασιά του Μπορντώ, οι πρώτες ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν διεθνείς όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και Syrah. Στη συνέχεια προστέθηκαν ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο.
Από το 2009, τότε δηλαδή που ανέλαβε ο Άκης Παπαδόπουλος, τα κρασιά του κτήματος φέρουν τη σφραγίδα του. Λίγο αργότερα, στο δυναμικό του κτήματος εντάσσεται ο γεωπόνος Ηρακλής Τοπαλίδης που αναλαμβάνει τη φροντίδα των ιδιόκτητων αμπελώνων δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης.
Έπειτα από χρόνια έρευνας, πειραματισμών και την εξαιρετική ανταπόκριση από καταναλωτές, επαγγελματίες και δημοσιογράφους σε πολλές χώρες, το Κτήμα Τέχνη Οίνου συνεχίζει να είναι επικεντρωμένο στην ποιότητα και σε μια φιλοσοφία που σέβεται την αρμονία και την ισορροπία.
Φιλοσοφία
«Το εξαιρετικό κρασί ξεκινά στο αμπέλι και δημιουργείται από εκείνους που αφουγκράζονται τη φύση, σέβονται την ενέργεια της γης και προσαρμόζονται στις ανάγκες της. Παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για βιώσιμη αμπελουργία, έχοντας ως στόχο να παράγουμε κρασιά υψηλής ποιότητας χωρίς συμβιβασμούς και να προστατεύσουμε τη φύση για τις επόμενες γενιές», σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος. «Μετά από τρεις δεκαετίες ενασχόλησής μας με την οινοπαραγωγή γνωρίζουμε πώς να φροντίζουμε κάθε κομμάτι των αμπελώνων μας και να το προσεγγίζουμε κάθε ένα ξεχωριστά. Μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της πεποίθησης μας ότι το καλό κρασί είναι αποτέλεσμα της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου», προσθέτει.