Export Greece Export World news 4)Tα Greek Superherbs πάνε Αμερική
World news

4)Tα Greek Superherbs πάνε Αμερική

Ελευθερία Καρατσίνα, Greek Superherbs

 

Η Ελευθερία Καρατσίνα είναι μια Ελληνίδα που ζει στις ΗΠΑ και έχει ανοίξει το δρόμο για τα ελληνικά βότανα, στηρίζοντας μικρούς έλληνες παραγωγούς.

Είναι ιδρυτής της “Greek Superherbs” και συγγραφέας ενός επιτυχημένου blog ονόματι “Freedom Says”, το οποίο όπως μας αποκάλυψε, πρόκειται να εκδώσει σύντομα σε βιβλίο και πραγματεύεται θέματα γύρω από τη φιλοσοφία και την ψυχολογία, με την ονομασία “Freedom Says”.

«Στηρίζω 3, συνολικά, μικρούς έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι σέβονται τη γη που καλλιεργούν και έχουν πρώτο μέλημά τους τη βιωσιμότητα και το ethical sourcing. Εισάγω 18 βότανα, μεταξύ άλλων, Σιδερίτη (τσάι του βουνού) και κρητικό δίκταμο, που είναι τα προσωπικά αγαπημένα μου», αναφέρει. «Οι παραγωγοί, βρίσκονται στην Κρήτη και την Κεντρική Ελλάδα, δύο σημεία ξεχωριστά και άκρως πρόσφορα για την καλλιέργεια βοτάνων, καθώς το έδαφος είναι ξερό και βραχώδες, συνδυασμός, που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να γεννηθούν και να αναπτυχθούν τα βότανά μας. Η μέθοδος συγκομιδής, που διατηρείται είναι ακόμα η παραδοσιακή: Οι παραγωγοί μαζεύουν με τα χέρια τους τα βότανα κάθε Μάιο και Ιούνιο, τα καθαρίζουν προσεκτικά από χώματα, πετρούλες, ή τυχόν άλλα υπολείμματα και τα στεγνώνουν στη σκιά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να διατηρήσουν όλα τα αρώματα και τη γεμάτη γεύση».

Η ιδέα για τα “Greek Superherbs” (Ελληνικά Υπερβότανα) όπως μας λέει πάρθηκε μετά από μία προσωπική ερώτηση, που έθεσε στον εαυτό της: “Τι σε κάνει ευτυχισμένη”; Και η απάντηση ήταν: “Η Φύση”.

«Η επαφή μου με τη φύση, με τους καρπούς και τη σοδειά, που αυτή μας δίνει. Έτσι, αποφάσισα, ότι θέλω να μεταφέρω την αγάπη μου για την Ελλάδα, την κουλτούρα της και την αγνή της φύση στους ανθρώπους, που ζουν στην Αμερική. Νιώθω, ότι μέσα από την εταιρεία “Greek Superherbs” ανταποδίδω ό,τι πήρα τόσα χρόνια», υπογραμμίζει.

Πώς όμως βρέθηκε στην Αμερική; «Πάντα είχα στόχο την Αμερική. Όχι για να ζήσω το “Όνειρο”, αλλά για να ανακαλύψω μέσα από δική μου προσπάθεια και δουλειά τις δυνατότητές μου. Το 2015, έζησα για ένα διάστημα στην Καλιφόρνια. Ξεκίνησα με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική ψυχολογία και συνέχισα δουλεύοντας στο κανάλι του CBS, αλλά η Ελλάδα έχει ένα μαγικό και μοναδικό τρόπο να σε κρατάει στην αγκαλιά της. Έτσι, επέστρεψα, όμως, μετά από μερικά χρόνια, ο δρόμος μου με έβγαλε ξανά στις ΗΠΑ, το 2020, αυτή τη φορά στην Βοστόνη, καθώς ο σύζυγός μου δέχτηκε μια εξαιρετικά τιμητική πρόταση. Να εργαστεί ως ερευνητής πάνω στον covid στο Πανεπιστήμιο του Harvard», σημειώνει.

Μέσα από τη δουλειά της παρατηρεί τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη της έκπληξη και χαρά, νέους ανθρώπους να στρέφονται στον αγροτουρισμό και να επιστρέφουν στη φύση, επιλέγοντας να δουλέψουν σε συνεργασία μαζί της και όχι σε κάποιο γραφείο μιας μεγαλούπολης. «Αυτό που θα τους προέτρεπα να κάνουν, είναι να δουν τις ευκαιρίες εξαγωγής, καθώς η ζήτηση των αγνών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι μεγάλη. Η Ελλάδα, είναι κυρίως η φύση της, η σοδειά της, τα βουνά της, ο καθαρός της αέρας. Όχι το σουβλάκι, ο μουσακάς και η Μύκονος και αυτό οφείλουμε ως Έλληνες, να το επικοινωνήσουμε στον υπόλοιπο κόσμο», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενη στη διαδικασία των εξαγωγών και θέλοντας να περιγράψει το πλαίσιο επισημαίνει: «Η μέθοδος εξαγωγής, είναι πολύ εύκολη. Ως αρκετά νέα στον κόσμο του επιχειρείν, είχα αποθαρρυνθεί αρχικά απ’ όσα άκουγα περί εκτελωνισμών, κανόνων, μέτρων κλπ. Όμως, η διαδικασία ήταν τόσο απλή, όσο οποιαδήποτε άλλη διαδικασία απαιτεί αποστολή αγαθών μέσω κούριερ. Ο παραγωγός, τουλάχιστον για τις απαιτήσεις εξαγωγής στην Αμερική, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στον FDA -Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ-, ώστε να έχει καταχωρημένα τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης. Παραλαμβάνω αρκετά μεγάλες ποσότητες, από την Ελλάδα στην Βοστόνη, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από τη μέρα που γίνεται η παραγγελία και ξεκινάω το δικό μου κομμάτι, τη φυσική ανάμειξή τους. Μετά από μελέτη ερευνών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέληξα σε 8 συνδυασμούς βοτάνων, τους οποίους μπορεί να βρει ο καθένας στην ιστοσελίδα μου greeksuperherbs.com».

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την ίδια είναι τα μηνύματα και τα σχόλια, που λαμβάνει από τους ανθρώπους, που δοκίμασαν τα Greek Superherbs και τους βοήθησαν πραγματικά και φυσικά στον ύπνο, το στρες, την ενέργεια, τη συγκέντρωση, τη διάθεση κ.α.,όπως αναφέρει.

Μια σημαντική παράμετρος για την ίδια που εντάσσεται στη συνολική φιλοσοφία της είναι το γεγονός πως οι συσκευασίες και ο τρόπος αποστολής των προϊόντων είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιεί αποκλειστικά υλικά που κομποστοποιούνται, που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό λίπασμα, όπως και το ίδιο το μείγμα βοτάνων, αφότου χρησιμοποιηθεί.

«Τα “Greek Superherbs”, έχουν ταξιδέψει ήδη σε πολλές γωνιές της Αμερικής. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ μπορούν να τα βρουν και να τα προμηθευτούν αποκλειστικά από το ηλεκτρονικό κατάστημα https://greeksuperherbs.com/, ενώ όσοι βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, θα τα βρουν και στα φυσικά καταστήματα της COCO-MAT», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Όραμά μου, να μεγαλώσει η οικογένεια των “Greek Superherbs”, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελείται αποκλειστικά από εμένα και την καλύτερη τετράποδη φίλη μου, Blue. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να συνεργαστώ με άτομα, που μοιράζονται ίδιες αξίες, αρχές και όνειρα».

Exit mobile version