Export Greece Export World news 2)Τα μοναδικά αχλάδια Τυρνάβου δημοφιλή σε Ισραήλ και Κύπρο
World news

2)Τα μοναδικά αχλάδια Τυρνάβου δημοφιλή σε Ισραήλ και Κύπρο

Στη εύφορη θεσσαλική πεδιάδα και κάτω από την σκιά του Ολύμπου βρίσκεται ένας τόπος πλούσιος σε γεωργικά προϊόντα και με τεράστια παράδοση στη γεωργία και την καλλιέργεια αμπελιών και οπωροφόρων δένδρων.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η περιοχή, υπάρχει και μια ποικιλία αχλαδιών η οποία ξεχωρίζει και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά εκεί. Αυτό είναι και το προϊόν για το οποίο πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου (Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου) έχει ήδη καταθέσει το φάκελο διεκδικώντας πιστοποίηση Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Όπως είπε στο “Export Greece” ο υπεύθυνος Πωλήσεων του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π  Χρήστος Γεωργίου, ο συνεταιρισμός διαθέτει διάφορες ποικιλίες αχλαδιών εκ των οποίων κάποιες είναι πιο δημοφιλείς στις χώρες της Ευρώπης (κεντρικής και ανατολικής) και κάποιες λιγότερο. Η ποικιλία “κρηστάλι” για την οποία διεκδικούν και την πιστοποίηση Π.Ο.Π. όπως φαίνεται “αγαπιέται” περισσότερο από το Ισραήλ και την Κύπρο. Και αυτές είναι οι κύριες αγορές του εξωτερικού στις οποίες κατευθύνεται.

Γενικά η περιοχή παράγει περίπου 25.000 τόνους αχλαδιού (διαφόρων ποικιλιών) ενώ ο Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π 3.000 τόνους αχλαδιού ετησίως. Από αυτό, μόλις το 20% εξάγεται, καθώς όπως μας εξηγεί ο κ. Γεωργίου το υπόλοιπο καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. «Δεν είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τις εξαγωγές αλλά αυτήν τη στιγμή και λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον ο ανταγωνισμός που υπήρχε με την Ισπανία, τα αχλάδια μας διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, με βάση τις ποσότητες που παράγουμε σήμερα. Ωστόσο, μας ενδιαφέρει φυσικά να διατηρήσουμε το ποσοστό που εξάγουμε, διότι η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική και την χρειαζόμαστε, όχι μόνο γιατί παρέχει ρευστότητα αλλά και γιατί σε περιόδους κρίσης αποτελεί μια διέξοδο», σημειώνει ο κ. Γεωργίου.

Ο Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π είναι πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός, με έτος ίδρυσης το 1926 και έχει 165 παραγωγούς – μέλη διαθέτοντας μια πλούσια γκάμα αγροτικών προϊόντων (φρούτα) που παράγουν τα μέλη και τα διακινούν μέσω της οργάνωσης.

Φυσικά από τα φρούτα που διακινεί δεν λείπουν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που είναι καλοκαιρινά φρούτα και από αυτά, περίπου το 50% με 60% διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού οι οποίες είναι ευρωπαϊκές χώρες.

Οι παραγωγές ξεκινάνε από 5 Μαΐου περίπου με τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών και συνεχίζονται έως και τον Σεπτέμβριο με αχλάδια και σταφύλια.

Τα προϊόντα των παραγωγών – μελών είναι πιστοποιημένα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2-1, 2-2 ενώ ακολουθείται η διαδικασία του προτύπου GLOBAL G.A.P.

Όπως επισημαίνει στο Export Greece, ο κ. Γεωργίου εκτός από τα κεράσια, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια που διαχειρίζεται και εμπορεύεται ο συνεταιρισμός, στην περιοχή καλλιεργούνται και σταφύλια, τα οποία όμως πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στην οινοποίηση.

«Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να κατευθύνουμε τους παραγωγούς μας και να τους δίνουμε οδηγίες, τόσο ως προς το τι θα καλλιεργήσουν, όσο και ως προς τις μεθόδους, τις καλλιεργητικές τακτικές κ.α. τα οποία πρέπει να συμφωνούν με συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Στα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι εκτός από το να πάρει πιστοποίηση ΠΟΠ για το αχλάδι “κρηστάλι” να το αξιοποιήσει με τη δημιουργία νέων προϊόντων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και είναι μια σκέψη και μια ιδέα που την καλλιεργούν, η παρασκευή φρουτόκρεμας, καθώς όπως ανέφερε ο κ.Γεωργίου, φαίνεται πως η εν λόγω ποικιλία είναι μοναδική γίνεται εξαιρετικής ποιότητας φρουτόκρεμα. Στο ίδιο πλαίσιο συζητούν τη δημιουργία προϊόντων με γλυκά του κουταλιού κτλ, τα οποία ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

 

Οι Εγκαταστάσεις

 

Ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 1ο χλμ. Τυρνάβου – Λάρισας (πάροδος Περαχώρα) όπου βρίσκεται η διοίκηση, το συσκευαστήριο και οι ψυκτικοί χώροι καθώς και το πρατήριο γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων.

Το συσκευαστήριο βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 17.000 m2, έχει εμβαδόν 1.000 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευθούν 1.000 τόνοι προϊόντων. Ακόμα ο Συνεταιρισμός στην πόλη του Τυρνάβου έχει ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα τα γραφεία του και σήμερα εκεί πραγματοποιούνται εργασίες παροχής υπηρεσιών προς τους αγρότες (δηλώσεις καλλιέργειας) και αποθήκες υλικών εμβαδού 1.000 m2.

Exit mobile version