Export Greece Export World news 7)Το εμπόριο της Βρετανίας με την Ιρλανδία «βουλιάζει» μετά το Brexit
World news

7)Το εμπόριο της Βρετανίας με την Ιρλανδία «βουλιάζει» μετά το Brexit

Οι εξαγωγές προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία προς την Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 20% μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας.

Η Υπηρεσία ανέφερε εισαγωγές αξίας 12.501 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2021, μείωση 3.272 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 20% την ίδια περίοδο.

Μια από τις συνέπειες του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο επέβαλε τελωνειακούς ελέγχους στα εμπορεύματα που ταξίδευαν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά κράτησε την βρετανική επαρχία στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ, ήταν η σημαντική αύξηση του εσωτερικού εμπορίου στην Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο δημιούργησε μια κατάσταση όπου οι εξαγωγείς της Βόρειας Ιρλανδίας επωφελούνται από τη διπλή πρόσβαση τόσο στην ενιαία αγορά της ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι εισαγωγείς είναι υποχρεωμένοι τα εμπορεύματά τους να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και από τις δύο πλευρές, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.

.Οι εισαγωγές από τη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 64% στα 3.679 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τους πρώτους έντεκα μήνες του 2020, ενώ οι εξαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αυξήθηκαν κατά 48%.

Το 45% των βρετανικών επιχειρήσεων ανέφερε δυσκολίες προσαρμογής στις αλλαγές στους κανόνες αγοράς ή πώλησης αγαθών που επιφέρει η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΗΒ-ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα ζητήματα με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΗΒ-ΕΕ δεν είναι «προβλήματα προσαρμογής» αλλά πιο δομικά ελαττώματα που, αν και μπορούν να διορθωθούν, εάν δεν ληφθούν υπόψη, θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία μας», δήλωσε ο Shevaun Haviland, Γενικός Διευθυντής στα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια. Εκτός από την επιπλέον γραφειοκρατία που επιφέρει το πρωτόκολλο, οι εταιρείες ανέφεραν επίσης νέες επιβαρύνσεις λόγω απαιτήσεων ΦΠΑ, τελωνειακών ελέγχων και απαιτήσεων κανόνων καταγωγής.

Επιχειρηματικά στελέχη στη Βόρεια Ιρλανδία είπαν στην EURACTIV ότι οι περισσότερες βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν απροετοίμαστες για τη ζωή μετά το Brexit και πρόσθεσαν ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας είχε αναφέρει ότι ο προμηθευτής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εμπορευόταν πλέον.

Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε διαπραγματεύσεις με στόχο την ελάφρυνση του φόρτου των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τα φιλοβρετανικά ενωτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία λένε ότι το πρωτόκολλο κινδυνεύει να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην επαρχία.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί μια συμφωνία που συνεχίζει να προβλέπει ότι τα εμπορεύματα που κινούνται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπόκεινται σε ελέγχους. Πρότεινε αντίθετα ένα σύστημα αυτοπιστοποίησης με την προϋπόθεση ότι τα περισσότερα αγαθά δεν θα ταξιδεύουν πέρα από τη Βόρεια Ιρλανδία και έτσι δεν θα χρειάζεται να ελέγχονται ή να υπόκεινται σε πρόσθετη γραφειοκρατία.

Πηγή: Benjamin Fox | EURACTIV.com

Exit mobile version