Export Greece Export World news 10)Εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κολομβίας-Περού-Ισημερινού
World news

10)Εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κολομβίας-Περού-Ισημερινού

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κολομβίας-Ισημερινού-Περού περιλαμβάνει πλήρη ή μερική ελευθέρωση των δασμών, ουσιαστικές δασμολογικές ποσοστώσεις, άρση των κανονιστικών ή τεχνικών μη δασμολογικών φραγμών και τη θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης του εμπορίου, όπως οι τελωνειακές διαδικασίες. Η εμπορική συμφωνία ελευθερώνει επίσης τις κινήσεις κεφαλαίων, τις επενδύσεις και τις αγορές δημοσίων συμβάσεων. Επιπλέον, η συμφωνία δεσμεύει τα μέρη να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εγγυώνται τα εργασιακά δικαιώματα και να διασφαλίζουν επαρκές επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συμφωνία με μια ματιά

Η συνολική εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού εφαρμόζεται προσωρινά με το Περού από την 1η Μαρτίου 2013 και με την Κολομβία από την 1η Αυγούστου 2013.

Την 1η Ιανουαρίου 2017, ο Ισημερινός προσχώρησε επίσης στη συμφωνία.

Κατάλογος όλων των τροποποιήσεων και των παραρτημάτων της συμφωνίας είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο της ΓΔ Εμπορίου.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει πλέον συνάψει προτιμησιακή εμπορική συμφωνία με τρεις χώρες της κοινότητας των Άνδεων (με εξαίρεση τη Βολιβία). Επί του παρόντος, η Βολιβία επωφελείται από το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του ειδικού καθεστώτος κινήτρων για την αειφόρο ανάπτυξη και διακυβέρνηση, γνωστό ως ΣΓΠ+. Η Βολιβία θα μπορούσε επίσης να ζητήσει τη διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας, εφόσον το επιθυμεί.

Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρησή σας;

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ, αφενός, και της Κολομβίας, του Περού και του Ισημερινού, αφετέρου, άνοιξε τις αγορές και των δύο πλευρών και προβλέπει

  • ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον
  • καλύτεροι όροι για το εμπόριο μέσω νέων κανόνων για τους μη δασμολογικούς φραγμούς, τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
  • μειωμένοι ή μηδενικοί δασμοί για όλα σχεδόν τα εμπορεύματα
  • βελτίωση της πρόσβασης στις δημόσιες συμβάσεις και στις αγορές επενδύσεων

Ελευθερώνονται επίσης οι τρέχουσες πληρωμές και οι κινήσεις κεφαλαίων. Αυτό διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων.

Εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας, του Ισημερινού και του Περού

Οι υψηλότερες εξαγωγές της ΕΕ προς τις τρεις χώρες των Άνδεων είναι μεταποιημένα προϊόντα, ιδίως μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών, καθώς και χημικά προϊόντα.

Με τη σειρά τους, οι υψηλότερες εισαγωγές από την Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό στην ΕΕ συνίστανται σε γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και εξορυκτικά προϊόντα.

Τιμολόγια

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κολομβίας-Περού-Ισημερινού παρέχει βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά με τη μείωση ή την κατάργηση των δασμών σε σημαντικά αγαθά για το διμερές εμπόριο.

ΕΕ

Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, η ΕΕ καταργεί τους δασμούς σε όλες σχεδόν τις εξαγωγές που προέρχονται από την Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό, εκτός από ορισμένα λαχανικά και φρούτα.

Για συγκεκριμένα ευαίσθητα προϊόντα, έχουν θεσπιστεί δασμολογικές ποσοστώσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ευαίσθητων προϊόντων μπορεί να διατίθεται στο εμπόριο αδασμολόγητα. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ) είναι:

  • μανιτάρια
  • γλυκό καλαμπόκι
  • γλυκά
  • βοοειδή
  • αγελαδινό γάλα
  • ρούμι
  • ζάχαρη
  • γιαούρτι
  • μπανάνες

Η διαχείριση των ποσοστώσεων αυτών πραγματοποιείται βάσει της αρχής της εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν οι εισαγωγές που φθάνουν στην ΕΕ υπερβαίνουν τις εν λόγω δασμολογικές ποσοστώσεις, θα εφαρμόζεται δασμός ΜΕΚ.

Κολομβία, Ισημερινός, Περού

Η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός χορηγούν επίσης δασμολογικές ευεργετήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναγνωρίζοντας την ασυμμετρία στα επίπεδα ανάπτυξης των μερών, η ελευθέρωση είναι σταδιακή και εκτείνεται σε περίοδο έως 17 ετών. Μόλις εφαρμοστούν όλες οι δασμολογικές μειώσεις

  • όλα τα βιομηχανικά και αλιευτικά προϊόντα της ΕΕ θα εξάγονται ατελώς στο Περού, την Κολομβία και τον Ισημερινό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις
  • τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ θα εξάγονται επίσης αδασμολόγητα. Ωστόσο, ένας κατάλογος ευαίσθητων προϊόντων εξαιρείται από την ελευθέρωση, ενώ άλλα υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις.
Exit mobile version