Export Greece Export World news 10)Ινδία: “Πόλεμος” για την αγορά ποτάσας
World news

10)Ινδία: “Πόλεμος” για την αγορά ποτάσας

Η Ινδία σχεδιάζει να αγοράσει 1 εκατομμύριο τόνους ποτάσας από τη Λευκορωσία στην πρώτη τέτοια διμερή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αφού σχετικές κυρώσεις  απαγόρεψαν στο Μινσκ να πουλά τέτοιου ελιδους καλλιέργειες, δήλωσαν στο Reuters δύο Ινδοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Η Ινδία πιστεύει πως η κρατική εταιρεία Belarus Potash Company (BPC) θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό σε ρουπία σε μια κρατική ινδική τράπεζα για πωλήσεις ποτάσας καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση απέκοψαν το Μινσκ από το εμπόριο δολαρίων και ευρώ, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αξιωματούχοι.

Η BPC είναι ο εξαγωγικός βραχίονας της Belaruskali, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού ποτάσας στον κόσμο. Οι ΗΠΑ έθεσαν τη Belaruskali στη μαύρη λίστα και πρόσθεσαν την BPC στη λίστα κυρώσεων καθώς η Δύση κλιμάκωσε τις τιμωρητικές ενέργειες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η BPC δεν έχει πάρει θέση και δεν έχει απαντήσει σε κανένα σχετικό αίτημα για σχολιασμό.

“Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ λόγω των κυρώσεων. Πρέπει να εισάγουμε ποτάσα και βρίσκουμε επιλογές για να κάνουμε πληρωμές”, δήλωσε ανώτερος Ινδός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη Λευκορωσία.

Η Ινδία θα μπορούσε να αγοράσει 1 εκατομμύριο τόνους ποτάσας το 2022 από την BPC πληρώνοντας με ρουπίες, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Και οι δύο είπαν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τον Φεβρουάριο.

Το Νέο Δελχί πραγματοποίησε πληρωμές σε ρουπίες στο Ιράν για αργό πετρέλαιο μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η οποία χρησιμοποίησε τις ρουπίες για να αγοράσει ρύζι και άλλα αγαθά από την Ινδία.

Η ινδική κυβέρνηση βέβαια αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.

Η Ινδία εξασφαλίζει σχεδόν όλη την ποτάσα της μέσω των εισαγωγών και ιστορικά περίπου το ένα πέμπτο των 4 έως 5 εκατομμυρίων τόνων που εισάγει ετησίως προέρχεται από τη Λευκορωσία.

Το Μινσκ θα μπορούσε να προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τις τιμές αναφοράς, καθώς η Ινδία έχει προτείνει να αγοράσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τόνους ποτάσας, είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

Οι εξαγωγές της Ινδίας στη Λευκορωσία ήταν 62,3 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2020/21, ενώ οι εισαγωγές της ανήλθαν σε 107,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η ώθηση της Ινδίας να υπογράψει μια συμφωνία έρχεται, ακόμη και όταν η Λευκορωσία αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτρέψει τις αποστολές ποτάσας από το λιμάνι της Λιθουανίας Klaipeda στα ρωσικά λιμάνια, αφού το Βίλνιους αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση του σιδηροδρόμου του για εξαγωγές του εμπορεύματος από την πληγείσα από κυρώσεις χώρα.

Δεν είναι σαφές πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ή να καθυστερήσει τις πιθανές εξαγωγές ποτάσας στην Ινδία φέτος.

 WIN-WIN

Οι εισαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία θα βοηθούσαν και τις δύο χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου.

Η Λευκορωσία αγωνίζεται να πουλήσει ποτάσα, ενώ η Ινδία προσπαθεί σκληρά να συγκρατήσει την άνοδο της τιμής μετά την εκτίναξη των τιμών της ποτάσας στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας με έδρα τη Βομβάη, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας και πάλι του θέματος.

Η Ινδία επιδοτεί τις αγορές εισαγωγών ποτάσας για να τις κάνει πιο προσιτές για τους αγρότες της. Η ινδική κυβέρνηση στον ετήσιο προϋπολογισμό της την Τρίτη διέθεσε περίπου 1,05 τρισεκατομμύρια ρουπίες (14 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πρόγραμμα επιδοτήσεων λιπασμάτων, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις εισαγωγές ποτάσας και φωσφορικών αλάτων.

Περίπου 150.000 τόνοι αποστολών ποτάσας από τη Λευκορωσία έχουν κολλήσει λόγω προβλημάτων πληρωμής, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της εταιρείας.

“Πρόκειται για συμβόλαια που υπογράφηκαν σε χαμηλότερες τιμές πέρυσι. Οι αποστολές έχουν κολλήσει αφού δεν μπορούσαμε να κάνουμε πληρωμές”, είπε άλλος αξιωματούχος της εταιρείας.

Η BPC συμφώνησε να προμηθεύσει ποτάσα στην Ινδία στα 247 δολάρια ο τόνος στις αρχές του 2021, αλλά αργότερα επαναδιαπραγματεύτηκε την τιμή στα 280 δολάρια. Το εμπόρευμα διαπραγματεύεται περίπου στα 650 δολάρια ο τόνος, αν και οι ετήσιες συμβάσεις που πραγματοποιούνται από την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και άλλους μεγάλους αγοραστές είναι συνήθως σε χαμηλότερες τιμές.

Οι εισαγωγές ποτάσας της Ινδίας μειώθηκαν απότομα το 2021 λόγω των υψηλότερων τιμών και τα αποθέματα πρέπει να αναπληρωθούν γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος της εταιρείας που εδρεύει στη Βομβάη.

Οι εισαγωγές ποτάσας της Ινδίας το πρώτο οκτάμηνο του οικονομικού έτους 2021/22 μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 2 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Καναδάς, η Λευκορωσία, η Ρωσία και το Ισραήλ είναι βασικοί προμηθευτές ποτάσας στην Ινδία.

Η BPC ανταγωνίζεται την καναδική Nutrien Ltd, τη ρωσική Uralkali, την ICL του Ισραήλ και τη Mosaic από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Exit mobile version