Export Greece Export World news 4)Ρωσία: Οι εξαγωγές σιταριού μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση
World news

4)Ρωσία: Οι εξαγωγές σιταριού μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση

Η Ρωσία εξήγαγε 23,6 εκατομμύρια τόνους σίτου μεταξύ 1ης Ιουλίου και 27 Ιανουαρίου κατά την περίοδο εμπορίας 2021-22 (Ιούλιος-Ιούνιος), σημειώνοντας πτώση 21% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές εξαγωγής μειώθηκαν 2 δολάρια την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής.

Η Τουρκία αγόρασε 4,6 εκατομμύρια τόνους ρωσικού σίτου κατά τη διάρκεια του έτους και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο με 3,7 εκατομμύρια τόνους και το Καζακστάν με 1,6 εκατομμύρια τόνους.
Η S&P Global Platts Analytics υπολόγισε τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού  σε 36,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, πούλησε 38,5 εκατομμύρια τόνους σίτου το 2020-2021, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η συγκομιδή σιταριού της χώρας ήταν 79,1 εκατ. τόνοι το Μάιο 2021-22, σε σύγκριση με 88,1 εκατ. τόνους, ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Η παραγωγή σιταριού της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα των ξηρών και ζεστών καλοκαιριών.

Η Platts Analytics έχει προβλέψει τη σοδειά σιταριού της Ρωσίας στα 77,6 εκατομμύρια τόνους το 2021-2022.

Οι τιμές εξαγωγής μειώνονται

Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού μειώθηκαν κατά 11 δολάρια τον περασμένο μήνα, καθώς οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η κλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία επηρέασαν τις τιμές.

Η Ρωσία εισήγαγε νέους εξαγωγικούς φορολογικούς μηχανισμούς τον περασμένο μήνα, ορίζοντας ποσόστωση εξαγωγής για το σιτάρι σε 8 εκατομμύρια τόνους από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου.

Ο εξαγωγικός φόρος θα έχει υψηλότερο πολλαπλασιαστή εάν οι τιμές του σιταριού φτάσουν τα 375 $/mt, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Το τιμολόγιο θα μπορούσε να αυξηθεί εάν οι τιμές υπερβούν τα 400 $/mt.

Η Ρωσία εισήγαγε μεταβλητό εξαγωγικό φόρο στις 2 Ιουνίου για να διατηρήσει υπό έλεγχο τον εγχώριο πληθωρισμό.

Η S&P Global Platts εκτίμησε το FOB Ρωσίας κατά 12,5% πρωτεϊνικό σιτάρι με πτώση 3 $ την ημέρα στα 327 $/mt στις 31 Ιανουαρίου.

Οι τιμές ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια αστάθεια, λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, πιθανώς να πλήξει τη ζήτηση σιταριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανέφεραν οι έμποροι.

Exit mobile version