Export Greece Export World news 5)Καμπότζη: Καουτσούκ λατέξ, εξαγωγές ξύλου αξίας άνω των 77 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο
World news

5)Καμπότζη: Καουτσούκ λατέξ, εξαγωγές ξύλου αξίας άνω των 77 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο

Η Καμπότζη κέρδισε περισσότερα από 77 εκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές λατέξ και ξύλου το πρώτο δίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Καουτσούκ του Υπουργείου Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας.

Η διεύθυνση ανέφερε ότι η συνολική εξαγωγή λατέξ από καουτσούκ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο ήταν 48.509 τόνοι, με 76,88 εκατομμύρια δολάρια. Η μέση τιμή του καουτσούκ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν 1.585 $ ανά τόνο, υποδηλώνοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την ίδια περίοδο, εξήχθησαν 808 κυβικά μέτρα ξύλου καουτσούκ αξίας 355.946 δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 66 τοις εκατό κατ’ όγκο.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Him Aun είπε στην The Post στις 27 Μαρτίου ότι η κατάσταση γύρω από τις εξαγωγές λατέξ και ξύλου έδειξε «λίγα θετικά σημάδια» τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Η μέση τιμή του λατέξ της Καμπότζης στη διεθνή αγορά μειώθηκε περίπου 1 τοις εκατό από έτος σε έτος, είπε ο Aun, αν και προέβλεψε ότι η εγχώρια ζήτηση πρόκειται να αποκτήσει μεγαλύτερη έλξη και να ανεβάσει τα επιτόκια της αγοράς για το εμπόρευμα.

Εξήγησε ότι τα δύο ενεργά εργοστάσια ελαστικών αυτοκινήτων του Βασιλείου – στις επαρχίες Svay Rieng και Preah Sihanouk – δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί τοπικό λατέξ όπως είχε προγραμματιστεί, βασιζόμενα αντ’ αυτού σε εισαγόμενο σύνθετο καουτσούκ, λόγω έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού για την παραγωγή της πρώτης ύλης στο εσωτερικό .

Ο Aun αποκάλυψε ότι και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό και να συνεργαστούν με τη διεύθυνση για την προμήθεια φυσικού καουτσούκ τοπικά.

Ο Men Sopheak, Διευθύνων Σύμβουλος της παραγωγού και εξαγωγέα καουτσούκ Sopheak Nika Investment Agro-Industrial Plants Co Ltd, υποστήριξε ότι μια άνοδος της ζήτησης στη διεθνή αγορά θα ανέβαζε αμέσως την τιμή του καουτσούκ της Καμπότζης, δεδομένης της εξάρτησης της τοπικής αγοράς από την παγκόσμια σκηνή.

Τα νέα και τα υπάρχοντα εργοστάσια επεξεργασίας θα πρέπει να επεκτείνουν σημαντικά τη συνολική δυναμικότητα για την εγχώρια αγορά καουτσούκ για να συγκεντρώσει την επιθυμητή δύναμη, τόνισε. «Η αγορά θα είναι ισχυρή μόνο εάν η Καμπότζη έχει περισσότερα εργοστάσια επεξεργασίας καουτσούκ που μπορούν να προμηθεύουν τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική αγορά», είπε.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Καμπότζης (CCC) Lim Heng δήλωσε στην The Post ότι τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις στο καουτσούκ έχουν παρουσιάσει μικρή πρόοδο, επειδή η τιμή του καουτσούκ της Καμπότζης βασίζεται εξ ολοκλήρου στις διεθνείς αγορές. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία του Βασιλείου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία για τις εξαγωγές. Αυτοί οι δύο παράγοντες σημαίνουν ότι το καουτσούκ δεν ήταν ελκυστική επένδυση.

Γνώρισε, ωστόσο, ότι τα περσινά εγκαίνια του εργοστασίου ελαστικών αυτοκινήτων της Cart Tire Co Ltd, που προσανατολίζεται κυρίως στις εξαγωγές, θα οδηγούσε σε σταδιακή αύξηση των επενδύσεων.

«Αναμένουμε ότι οι νέες επενδύσεις σε εργοστάσια ελαστικών και το άνοιγμα εργοστασίων συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην Καμπότζη θα αυξήσουν τη ζήτηση για καουτσούκ, με αντίστοιχη αύξηση των τιμών», είπε.

Η διεύθυνση αναφέρει ότι από το 2021, το Βασίλειο διέθετε 404.044 εκτάρια αφιερωμένα στην παραγωγή καουτσούκ, με 310.193 εκτάρια ή 76,77 τοις εκατό ώριμα και αξιοποιημένα για λατέξ. Ο Aun παρατήρησε ότι η περιοχή που καλλιεργείται καουτσούκ δεν έχει δει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία «δύο ή τρία χρόνια».

Οι εξαγωγές λατέξ και ξύλου από καουτσούκ της Καμπότζης ξεπέρασαν τα 611.770.814 δολάρια το 2021, αυξάνοντας από 482 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Κατανεμημένα ανά κατηγορία, 366.300 τόνοι λατέξ φυσικού καουτσούκ αντιστοιχούσαν σε 610.255.800 δολάρια και 454 κυβικά μέτρα ξύλου καουτσούκ στα 1.515.015 δολάρια, ανέφερε η διεύθυνση.

Exit mobile version