Export Greece Export World news 10)Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Ιταλούς βουλευτές: «Θα σταματήσουμε τις εξαγωγές λαδιού και καλαμποκιού»
World news

10)Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Ιταλούς βουλευτές: «Θα σταματήσουμε τις εξαγωγές λαδιού και καλαμποκιού»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ιταλούς βουλευτές και γερουσιαστές, μέσω τηλεδιάσκεψης, ζητώντας τους να καταλάβουν όλο τον πόνο, την αγωνία και την απελπισία του λαού του. «Η Μαριούπολη ισοπεδώθηκε. Είναι σαν να κατέστρεφε κανείς ό,τι υπάρχει στην πόλη της Γένοβας, η οποία αριθμεί 500.000 κατοίκους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ζήτησε από τους Ιταλούς να σταματήσουν να δέχονται Ρώσους τουρίστες, να συνεχίσουν να «παγώνουν» τα υπάρχοντα των ολιγαρχών του άμεσου κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν και να μη συνεργαστούν οι ιταλικές με καμία από τις ρωσικές τράπεζες. Παράλληλα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά, λάδι και καλαμπόκι, διότι οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ό,τι υπήρχε στα χωράφια και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έχουν γεμίσει τη θάλασσα με νάρκες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα χωρικά ύδατα άλλων χωρών. «Ο στρατός της Μόσχας βιάζει, σκοτώνει, καταστρέφει, όπως οι ναζί. Όλος ο λαός μου πλέον, έχει μετατραπεί σε στρατό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης ζήτησε από την Ιταλία και την Ευρώπη να καταλάβουν ότι η αιματοχυσία και η βαρβαρότητα αυτή οφείλονται μόνο σε έναν άνθρωπο, στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον οποίο, όμως, δεν θέλησε να κατονομάσει.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας της Ρώμης, ο Βολιντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε, επίσης, ότι χθες το πρωί είχε μια ιδιαίτερα σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πάπα Φραγκίσκο. Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε από τον ποντίφικα να επισκεφτεί την Ουκρανία. Όπως έχει διαρρεύσει, ο πάπας θα ήθελε -όντως- να μεταβεί στο Κίεβο, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να μπορούν να τηρηθούν κάποια βασικά στάνταρντ ασφαλείας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πήρε τον λόγο στη Βουλή αμέσως μετά τη σύνδεση με τον Ζελένσκι, υπογράμμισε με έμφαση ότι θαυμάζει και στηρίζει την αντίσταση του προέδρου της Ουκρανίας και ολόκληρου του λαού της. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντίσταση αυτή είναι «ηρωική» και πως όταν ένας λαός δέχεται επίθεση, πρέπει να στηρίζεται και με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Ντράγκι, τέλος, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ένταξης του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της έναρξης της σχετικής διαδικασίας. Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είχε υποστηρίξει ανοιχτά, άλλωστε, ότι οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να στείλουν ένα σαφές και ενθαρρυντικό μήνυμα στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία.

Πηγή: efsyn

Exit mobile version