Export Greece Exhibitions Great Exhibition 2)28 χρόνια PROWEIN
Great Exhibition

2)28 χρόνια PROWEIN

H ProWein έχει αναπτυχθεί τρομερά κατά τη διάρκεια της 28χρονης
ιστορίας της. Η πρώτη έκδοση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε το
1994 με το όνομα ProVins, με το όνομά της να προκύπτει από μια
μικρή παρουσίαση ενός γαλλικού κρασιού, ένα χρόνο νωρίτερα. Ενώ διατηρήθηκε η Γαλλική επωνυμία, η έκθεση επεκτάθηκε έτσι ώστε να συμπεριλάβει εκθέτες και από άλλες χώρες.
321 παραγωγοί επιτραπέζιου και αφρώδους οίνου και
οινοπνευματωδών ποτών παρουσίασαν τα προϊόντα τους στις 23-24
Φεβρουαρίου 1994 στο Ντίσελντορφ. Ολόκληρη η έκθεση (με
εκθέτες που προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κολομβία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία) χωράει σε μια και μόνο ενιαία αίθουσα.
Στην πρώτη αυτή εκδήλωση καταγράφηκαν 1.517 επισκέπτες, 250
από τους οποίους ταξίδεψαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γαλλία. Από την πρωτη στιγμή, η ProWein ήταν ανοιχτή
αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες, από τις βιομηχανίες
λιανικής και εστίασης. Αυτό το αυστηρό πρότυπο διεξαγωγής έχει
συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της έκθεσης.
Τα επαινετικά σχόλια για την ποιότητά της ProVins, τόσο από τους
επισκέπτες όσο και από τους εκθέτες της, οδήγησαν στη διεξαγωγή
μίας δεύτερης έκδοσης το 1995. Εκείνη την εποχή η έκθεση μετονομάστηκε ώστε να ταιριάζει στις διάφορες γλώσσες των
εκθετών που συμμετείχαν — ProVins, ProVino, ProWine και φυσικά ProWein. Αυτή τη φορά, κλείστηκαν 532 περίπτερα σε δύο
εκθεσιακούς χώρους. Η ζώνη γευσιγνωσίας (σε συνεργασία με το
περιοδικό «Weinwirtschaft» από το Meininger Verlag) έκανε την
πρεμιέρα της σε αυτή την έκδοση.

Το 1996 η εμπορική έκθεση πήρε τη γνωστή τριήμερη διάρκειά της, ξεκινώντας Κυριακή. Tο 1997 η εμπορική έκθεση λαμβάνει χώρα
με μόνο μία επωνυμία: ProWein. Το τρέχον λογότυπο τέθηκε επίσης σε χρήση σε εκείνο το σημείο. Ένα ορόσημο για το 1997, είναι το
ρεκόρ συμμετοχών, με 1.065 εκθέτες από 25 χώρες.
Ο Michael Mondavi παρευρέθηκε προσωπικά για να παρουσιάσει κρασιά από το κτήμα Mondavi στην Καλιφόρνια. Τα επόμενα
χρόνια, άλλα μεγάλα ονόματα θα τον ακολουθούσαν: μεταξύ των οποίων η οικογένεια Rothschild, η Gaia Gaja, ο Miguel Torres και ο Pierre-Emmanuel Taittinger.
Οι κριτικοί κρασιού όπως ο Jancis Robinson και ο Robert Parker άρχισαν να κάνουν επισκέπτονται το Ντίσελντορφ. Υπήρχε επίσης μια μερίδα αστέρων του θεάματος, συμπεριλαμβανομένων των Sting, Chris de Burgh και Gérald Depardieu, η οποία χρησιμοποιήσε την ProWein ως πλατφόρμα
παρουσίασης των κρασιών τους.
Με κάθε νέα επιτυχία, η ProWein εδραιωνόταν ως η κυρίαρχη έκθεση του κλάδου. Ένα άρθρο στο βρετανικό περιοδικό κρασιού “Harpers” για την ProWein 2013 το εξέφρασε ίσως καλύτερα: “The Wine World lands on Planet ProWein”

Πρόγραμμα συμπληρωματικών εκδηλώσεων Prowein: ευρύ και πολύχρωμο

Ένα ισχυρό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση ProWein έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτήν τη στιγμή προσφέρονται σχεδόν 500 παράλληλες εκδηλώσεις, που εκτείνονται και στις τρεις ημέρες της έκθεσης. Το φάσμα των εκδηλώσεων κυμαίνεται από classes γευσιγνωσίας έως διαλέξεις ειδικών για αγορές και τάσεις. Η βασική ιδέα: οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται απευθείας στα περίπτερα των εκθετών ή, ξεκινώντας από την ProWein 2013, στο ProWein Forum.
Υπάρχουν επίσης πρόσθετες προσφορές για εμπορικούς επισκέπτες, όπως η κεντρική ζώνη γευσιγνωσίας που λειτουργεί από το
Meininger Verlag.

Στα 28 χρονιά ιστορίας της, η ProWein έχει γίνει η κορυφαία εμπορική έκθεση για τη διεθνή βιομηχανία οίνου και οινοπνευματωδών ποτών και λειτουργεί ως ετήσιο κορυφαίο σημείο συνάντησης του κλάδου και πλατφόρμα παραγωγής παραγγελιών.
Η ζήτηση για μεγαλύτερο χώρο περιπτέρων συνεχίζει να αυξάνεται, με όλο και περισσότερους παραγωγούς από όλο τον κόσμο να αναζητούν μια θέση στο Ντίσελντορφ.
Η ProWein 2019 παρουσίασε 6.378 εκθέτες από 67 χώρες. Ανάμεσά τους ήταν είκοσι επιχειρήσεις και οργανισμοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία που είναι πιστοί στην έκθεση από την πρώτη ProWein πίσω το 1994.

Εξαιρουμένων των ειδικών θέσεων έκθεσης για παράλληλα δρώμενα, το σύνολο των εκθετών του 2019 κάλυψε μια συνολική επιφάνεια άνω των 73.348 τετραγωνικών μέτρων — σε σύγκριση με τα 2.914 τετραγωνικά μέτρα που χρειάστηκαν στην πρεμιέρα το 1994.
Ο αριθμός των επισκεπτών έχει επίσης αυξηθεί πάρα πολύ. Η ProWein 2019 μέτρησε 60.500 επισκέπτες από 133 χώρες, με το 54% να προέρχεται από χώρες εκτός Γερμανίας. Το ίδιο ποσοστό ήταν λιγότερο από 14% στην ProWein 2002. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός διεθνών επισκεπτών ταξιδεύει πλέον στο
Ντίσελντορφ κάθε χρόνο από όλες τις σχετικές αγορές εισαγωγής και κατανάλωσης κρασιού.

Οι 3 πυλώνες επιτυχίας

Μόνο επαγγελματίες
Η συμμετοχή στην ProWein περιορίζεται αυστηρά σε επαγγελματίες της βιομηχανίας οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, με έμφαση στο λιανικό εμπόριο και τα εστιατόρια. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να αποδείξουν τη δραστηριότητά τους για να εισέλθουν. Η ProWein διοργανώνεται από έναν από τους πιο
έμπειρους και επιτυχημένους φορείς εκμετάλλευσης εμπορικών εκθέσεων στη Γερμανία, τη Messe Düsseldorf. Με περίπου 50 εμπορικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 εκδηλώσεων κορυφαίων υποκαταστημάτων στην τοποθεσία του Ντίσελντορφ και περίπου 70 εσωτερικών εκδηλώσεων, κοινοπραξιών και ανατεθειμένων εκδηλώσεων στο εξωτερικό, ο όμιλος Messe Düsseldorf είναι μία από τις κορυφαίες εξαγωγικές πλατφόρμες στον κόσμο.
ProWein World
Η ιστορία επιτυχίας της ProWein δεν περιορίζεται μόνο στο Ντίσελντορφ. Η πρώτη ProWine China πραγματοποιήθηκε το 2013 στη Σαγκάη και η ProWine Asia έκανε την πρεμιέρα της τρία χρόνια αργότερα στη Σιγκαπούρη.
Οι γαλλικές ρίζες της ProWein
Η σημερινή ProWein δεν θα υπήρχε χωρίς τη σκληρή δουλειά της Γαλλίας ως αμπελουργικής χώρας το 1994. Αυτή η συνεισφορά θα τιμήθηκε στην ProWein 2019 με ένα ειδικό φυλλάδιο που θα προσέφερε μια λεπτομερή παρουσίαση των γαλλικών περιοχών κρασιού της έκθεσης.

Exit mobile version