Export Greece Export World news 4) Το ΔΝΤ χαιρετίζει την απόφαση της Ινδίας να χαλαρώσει την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού
World news

4) Το ΔΝΤ χαιρετίζει την απόφαση της Ινδίας να χαλαρώσει την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τη χρήση περιορισμών στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από ορισμένα έθνη που μπορεί να επιδεινώσουν τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και την αστάθεια της αγοράς και χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να χαλαρώσει την αρχικά ανακοινωθείσα απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού και να επιτρέψει ορισμένες αποστολές σε προχωρώ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρατήρησε ότι περίπου 30 χώρες έχουν περιορίσει τις εξαγωγές βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μας ανησυχεί πολύ η χρήση περιορισμών στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, που μπορεί να επιδεινώσει τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και την αστάθεια της αγοράς. Οπότε, αυτό ξεπερνά την Ινδία», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου εδώ την Πέμπτη.

«Η παρακολούθησή μας δείχνει ότι περίπου 30 χώρες, στην πραγματικότητα, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων, και αυτό από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Λοιπόν, μας ανησυχεί πολύ αυτό. (Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ήταν πολύ φωνητική σε αυτό. (Πρώτη Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος) Gita Gopinath μίλησε για αυτό ξανά, χθες», είπε απαντώντας σε ερώτηση για την Ινδία.

«Στην Ινδία, χαιρετίζουμε την απόφαση της Ινδίας πρόσφατα να χαλαρώσει την αρχικά ανακοινωθείσα απαγόρευση και να επιτρέψει τη συνέχιση ορισμένων εξαγωγών σιταριού, συμπεριλαμβανομένων των ήδη συμβατικών αποστολών και εξαγωγών σε χώρες με ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας. Και ελπίζουμε να δούμε περαιτέρω χαλάρωση των απαγορεύσεων, και πάλι, όχι μόνο από την Ινδία, αλλά και από όλες τις χώρες που τις έχουν επιβάλει», είπε ο κ. Ράις.

Επίπτωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι απαγόρευε τις εξαγωγές σιταριού σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις υψηλές τιμές εν μέσω ανησυχιών ότι η παραγωγή σιταριού επλήγη από το καύσωνα.

Η τιμή του σιταριού εκτινάχθηκε στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση της Ινδίας για την απαγόρευση της εξαγωγής των βασικών δημητριακών και λόγω των μειωμένων προοπτικών παραγωγής στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Αργότερα, η ινδική κυβέρνηση χαλάρωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού επιτρέποντας να περάσουν οι αποστολές που είχαν ήδη τελωνείο στις 13 Μαΐου ή πριν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών V. Muraleedharan δήλωσε στην Υπουργική Σύνοδο για την «Παγκόσμια Έκκληση για Δράση για την Επισιτιστική Ασφάλεια» υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken υπό την αμερικανική Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον μήνα Μάιο ότι η Ινδία είναι «δεσμευμένη να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια θα μετριαστούν αποτελεσματικά και ότι οι ευάλωτοι θα αμβλυνθούν έναντι των ξαφνικών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά.

«Για να διαχειριστούμε τη δική μας συνολική επισιτιστική ασφάλεια και να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των γειτονικών και άλλων ευάλωτων αναπτυσσόμενων χωρών, έχουμε ανακοινώσει ορισμένα μέτρα σχετικά με τις εξαγωγές σιταριού στις 13 Μαΐου 2022», είπε.

«Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα μέτρα επιτρέπουν εξαγωγές βάσει εγκρίσεων σε εκείνες τις χώρες που καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους για επισιτιστική ασφάλεια. Αυτό θα γίνει κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων. Μια τέτοια πολιτική θα διασφαλίσει ότι θα ανταποκριθούμε πραγματικά σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ινδία θα παίξει τον ρόλο της στην προώθηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Exit mobile version