Export Greece Export World news 6) Νέα Έρευνα: Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστησαν πτώση £12,4 δισ. το 2021, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μη δασμολογικά μέτρα
World news

6) Νέα Έρευνα: Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστησαν πτώση £12,4 δισ. το 2021, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μη δασμολογικά μέτρα

Νέα έρευνα από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Aston για το Κέντρο Ερευνών Επιχειρήσεων (ERC) διαπίστωσε ότι οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν μεγάλη, αρνητική, στατιστικά σημαντική πτώση το 2021 στο τέλος της μετάβασης μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. σε ισχύ.

Το TCA είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Ο καθηγητής Jun Du και ο Dr Oleksandr Shepotylo χρησιμοποίησαν έναν εκτιμητή Synthetic Difference in Differences (SDID) για να κατασκευάσουν ένα αντίθετο του Ηνωμένου Βασιλείου αν δεν είχε φύγει από την ΕΕ και δεν είχε εισέλθει στο TCA, για να συγκρίνουν τις εμπορικές του επιδόσεις. Αυτό έγινε συγκρίνοντας τις πραγματικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις μοντελοποιημένες επιδόσεις το 2021 με τις ίδιες περιόδους 2018-2020. Εξέτασαν επίσης τον βαθμό στον οποίο η συνολική επίδραση της TCA οφείλεται στις αυξημένες τριβές λόγω μη δασμολογικών μέτρων (ΜΔΜ).

Εκτιμούν ότι αυτό ισοδυναμεί με μείωση 22 τοις εκατό στις εξαγωγές προς την ΕΕ και 26 τοις εκατό μείωση των εισαγωγών από την ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίθετο σενάριο της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα NTM ευθύνονται για την αρνητική επίδραση της TCA στο εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και ότι το μέγεθος της απώλειας ήταν σημαντικό. Ισοδυναμούσε με μείωση £12,4 δισεκατομμυρίων στις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και ποτών, του ξύλου και των χημικών. Αυτό αντιστοιχεί στο 15,6% των συνολικών εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο εξάμηνο του 2019 και στο 70% της τεκμηριωμένης συνολικής μείωσης των εξαγωγών της ΕΕ την ίδια περίοδο.

Ο Τζουν Ντου , καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Άστον, επικεφαλής της έρευνας διεθνοποίησης στο ERC και διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής Ευημερίας (CBP), δήλωσε:

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν το βαρύ κόστος της δημιουργίας εμπορικών φραγμών από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του.

«Οι εμπορικές τριβές, λόγω υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων (μέτρα για την προστασία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών από ασθένειες, παράσιτα ή μολυντές), αποτελούν οξύ πρόβλημα λόγω της εξόδου από την ΕΕ.

«Μείωση ορισμένων από τις NTMs μεταξύ ΕΕ-ΗΒ, με διερεύνηση μηχανισμών όπως η ισοδυναμία στα μέτρα SPS ή άλλους τρόπους μείωσης του φόρτου των επιχειρήσεων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

«Πιο περίπλοκα και προκλητικά είναι τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διατήρηση και η διεύρυνση των καθιερωμένων ρυθμίσεων της τρέχουσας διάταξης TCA, παρά το γεγονός ότι είναι περιορισμένη, μέσω κάποιας μορφής αμοιβαίας αναγνώρισης συγκεκριμένων πρακτικών ή διεθνών κανονισμών για επιλεγμένους τομείς, θα πρέπει να είναι η φιλοδοξία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χαλαρώσει το TBT (τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο).

«Η μελλοντική συνεργασία ΕΕ-ΗΒ είναι κρίσιμη και αμοιβαία επωφελής, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση και ισχυρή ηγεσία».

Ο Δρ Oleksandr Shepotylo , ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Επιχειρηματικότητας στο Aston Business School , συνέγραψε το έγγραφο εργασίας και είπε:

«Η συνέχιση της ευθυγράμμισης με τους κανονισμούς της ΕΕ ήταν απαίτηση πολλών επιχειρήσεων σε όλη τη διαδικασία του Brexit και αναμένεται να είναι ακόμα σημαντική μετά το Brexit. Αυτό πρέπει να μεταδοθεί στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

«Βραχυπρόθεσμα, η ετοιμότητα και η προσαρμοστικότητα έχουν ανταμείψει και θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και διακοπές. Η ανάγκη για μάθηση και κατάρτιση παραμένει πρωταρχική.

«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές για να διατηρήσουν την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, να αποδώσουν καλύτερα σε αυτήν και να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από αυτήν. Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και αν οι τρόποι επίτευξής του μπορεί να διαφέρουν. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα μέσω των οποίων μπορούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη για λιτή παραγωγή με την ανθεκτικότητα, καθώς και να σταθμίσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κέρδη. Παρά τις πολλές σημαντικές προκλήσεις, υπάρχουν απεριόριστες λεωφόροι όπου υπάρχουν ευκαιρίες για διάρρηξη».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση στον ιστότοπο του ERC εδώ .

Exit mobile version