Export Greece Export World news 9)Η FDF διαπιστώνει ότι το εμπόριο τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα
World news

9)Η FDF διαπιστώνει ότι το εμπόριο τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα

Η τελευταία έκθεση του FDF Trade Snapshot δείχνει ότι το εμπόριο τροφίμων και ποτών εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει «ανακτήσει πολύ καλά», καθώς ξεπερνά τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών με χώρες εκτός ΕΕ έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα για πρώτη φορά, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών ( FDF ).

Το FDF δημοσίευσε το τελευταίο του Στιγμιότυπο Εμπορίου που εξετάζει τις εξελίξεις στις εξαγωγές και εισαγωγές τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα βασικά ευρήματα από την έκθεση περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών «ανάκαμψαν πολύ καλά» και έχουν τελειώσει 13 τοις εκατό υψηλότερες από το 2019, ενώ οι εξαγωγές σε μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ξεπέρασαν τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ο Καναδάς είναι βασική πηγή συστατικών που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ οι εξαγωγές στη χώρα αυξήθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Εκτός από αυτό, διαπιστώθηκε ότι οι εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25 τοις εκατό σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία και παραμένουν ένας μεγάλος εταίρος εισαγωγών -ιδιαίτερα για τα γεωργικά αγαθά- με £172,5 εκατομμύρια.

«Με την εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας που τίθεται σε ισχύ το 2021, και άλλες στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αναμένουμε ακόμη περαιτέρω ανάπτυξη στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών», ανέφερε η FDF στην έκθεση. Πρόσθεσε ότι τόσο ο Καναδάς όσο και η Ινδία βρίσκονται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για «φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και αντιπροσωπεύουν μεγάλες ευκαιρίες εξαγωγών».

Το FDF δήλωσε επίσης ότι «με την κυβέρνηση του ΗΒ δικαίως αποφασισμένη να βελτιώσει την απόδοση των τροφίμων και ποτών στην παγκόσμια σκηνή, βασική προτεραιότητα για τον κλάδο μας παραμένει η βελτίωση της εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας ΗΒ-ΕΕ. Ένα άγνωστο παραμένει ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, όπου βλέπουμε να αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας και να στραγγίζονται οι προμήθειες ορισμένων βασικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένων φυτικών ελαίων, δημητριακών και λευκών ψαριών – τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς από τους εισαγωγείς μας».

«Το εμπόριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην τόνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις υψηλές εξαγωγές να διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών μπορούν να ευδοκιμήσουν και οι εισαγωγές να προσφέρουν στους αγοραστές στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων σε τιμές που μπορούν να αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Επικεφαλής Διεθνούς Εμπορίου του FDF Dominic Γκουντί. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, σε μια εποχή αυξανόμενου κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, που το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί το εμπόριο ως αποπληθωριστικό όπλο».

Exit mobile version