Export Greece Export World news 7) Η Ισπανία ξεκινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Μαρόκο
World news

7) Η Ισπανία ξεκινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Μαρόκο

Το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει από την Ισπανία προς το Μαρόκο μέσω ενός αγωγού που σταμάτησε να ρέει τον Νοέμβριο εν μέσω διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής εταιρείας δικτύων φυσικού αερίου Enagas την Τετάρτη.

Η Αλγερία αποφάσισε πέρυσι να μην επεκτείνει τη συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγού που διέρχεται από το γειτονικό Μαρόκο προς την Ισπανία, διακόπτοντας σχεδόν το σύνολο της προμήθειας φυσικού αερίου του Μαρόκου, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ραμπάτ και Αλγέρι επιδεινώθηκαν, ανέφερε το Reuters.

Τον Απρίλιο, η Αλγερία προειδοποίησε τη Μαδρίτη να μην επανεξάγει αλγερινές προμήθειες φυσικού αερίου στον νότιο γείτονά της, αφού η υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera επιβεβαίωσε τα σχέδια για αναστροφή της ροής του αγωγού Maghreb Europe και έναρξη εξαγωγής φυσικού αερίου στο Μαρόκο.

«Μια διαδικασία πιστοποίησης εγγυάται ότι αυτό το αέριο δεν είναι αλγερινής προέλευσης», δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Enagas.

Τον Μάρτιο, η Ισπανία εξόργισε τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Αλγερίας υποστηρίζοντας ένα μαροκινό σχέδιο για την προσφορά αυτονομίας στη Δυτική Σαχάρα, ωθώντας το Αλγέρι να αναστείλει τη 20ετή συνθήκη φιλίας του με τη Μαδρίτη και προκαλώντας διπλωματική κρίση.

Η αλλαγή έγινε δεκτή στο Ραμπάτ καθώς το Μαρόκο αποφάσισε να επιστρέψει τον πρεσβευτή του στην Ισπανία μετά από σχεδόν ένα χρόνο απουσίας μετά από μακρά διπλωματική διαμάχη.

Exit mobile version