Export Greece Export World news 6) Οι Άραβες εξαγωγείς δεν θα υποστηρίξουν τη Δύση στον περιορισμό των τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο
World news

6) Οι Άραβες εξαγωγείς δεν θα υποστηρίξουν τη Δύση στον περιορισμό των τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) δεν θα υποστηρίξουν την πρόθεση της Δύσης να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Αυτό είπε στο TASS ο Μοχάμεντ Ντιάμπ, ειδικός για την παγκόσμια οικονομία στο Λιβανέζικο Ινστιτούτο Οικονομικών Σπουδών.

«Η εποχή που οι μοναρχίες πετρελαιοπαραγωγών ήταν έτοιμες να εκπληρώσουν οποιαδήποτε απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης έχει παρέλθει. Η σύγχρονη πολιτική ελίτ στις χώρες του ΣΣΚ ακολουθεί μια ισορροπημένη πολιτική και ενδιαφέρεται να διατηρήσει σχέσεις εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία. Μια τέτοια απόφαση για λογαριασμό των αραβικών εξαγωγέων πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στην Αλγερία θα είναι αρνητική», είπε ο Ντιάμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Elmau θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους να στερήσουν τη Ρωσία από ένα μέρος των εξαγωγικών κερδών.

«Είναι προφανές ότι για τον ΟΠΕΚ, ο οποίος μοιράζεται μια κοινή στρατηγική σταθεροποίησης της κατάστασης στις παγκόσμιες αγορές με τη Ρωσία, αυτή η πρωτοβουλία είναι ασύμφορη», τόνισε ο Ντιάμπ.

«Αυτό το βήμα απειλεί το χάος και στοχεύει στην καταστροφή του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών του πετρελαίου υπό τον ΟΠΕΚ+», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λιβανέζο αναλυτή, η Ινδία και η Κίνα, που αγοράζουν μεγάλους όγκους αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία, δεν θα καλωσορίσουν τις προσπάθειες της G7 να αναγκάσει τη Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιο της σε χαμηλότερες τιμές.

«Ωστόσο, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι ΗΠΑ και η Δύση θα ασκήσουν ισχυρή πίεση στην Ινδία, καθώς και στις χώρες του ΣΣΚ, ενόψει της αραβοαμερικανικής συνόδου κορυφής στη Τζέντα στις 16 Ιουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. ” σημείωσε ο Ντιάμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της G7 βιάζονται να αποσύρουν μέρος των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές προκειμένου να μειώσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η τιμή της βενζίνης στην Αμερική έχει γίνει ένα πολιτικό ζήτημα και το ξεπούλημα των αποθεμάτων πετρελαίου σε χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές έχει μέχρι στιγμής μικρή επίδραση», κατέληξε.

απόφαση G7

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ ανακοίνωσαν σχέδια για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Ελμάου. Σύμφωνα με τον Μισέλ, για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να σχηματιστεί ένας συνασπισμός που να περιλαμβάνει όχι μόνο την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι χώρες της G7 συνεχίζουν να εργάζονται για μια συμφωνία για τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας της G7 θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις τεχνικές πτυχές της εφαρμογής αυτής της απόφασης.

Το εμπάργκο που επιβλήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην αγορά ρωσικού πετρελαίου οδήγησε σε απότομη άνοδο των τιμών, που επέτρεψε στη Μόσχα να ανακατευθύνει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου σε άλλες αγορές, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα. Εξαιτίας αυτού, ακόμη και με την πώληση μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου, η Ρωσία αύξησε τα έσοδά της ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ υφίστανται καθαρές ζημίες, συμπεριλαμβανομένης της δευτερογενούς επίδρασης με τη μορφή πληθωρισμού.

Exit mobile version