Export Greece Export World news 5) Οι έμποροι αυξάνουν τις αγορές ινδικού ρυζιού μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού
World news

5) Οι έμποροι αυξάνουν τις αγορές ινδικού ρυζιού μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού

Η αιφνιδιαστική απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία ώθησε τους εμπόρους ρυζιού να αυξήσουν τις αγορές και να κάνουν ασυνήθιστες παραγγελίες για παραδόσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, φοβούμενοι ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο μπορεί να περιορίσει και αυτές τις αποστολές, είπαν τέσσερις εξαγωγείς στο Reuters.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι έμποροι υπέγραψαν συμβόλαια για εξαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων ρυζιού για αποστολές από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και ανοίγουν τις πιστωτικές επιστολές (LC) γρήγορα μετά την υπογραφή συμφωνιών για να διασφαλίσουν ότι η συμβατική ποσότητα θα σταλεί ακόμη και αν η Ινδία περιορίσει τις εξαγωγές. είπε ο λαός.

Αυτές οι προθεσμιακές αγορές έρχονται πάνω από περίπου 9,6 εκατομμύρια τόνους ρυζιού που έχουν ήδη αποσταλεί από την Ινδία φέτος – σύμφωνα με τις αποστολές ρεκόρ του 2021 – και ενδέχεται να μειώσουν την ποσότητα σιτηρών που διατίθεται για άλλους αγοραστές κατά τους επόμενους μήνες καθώς γεμίζουν τα προγράμματα φόρτωσης.

«Οι διεθνείς έμποροι έκαναν προκράτηση για τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες και όλοι άνοιξαν LC για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της επιχείρησης», δήλωσε ο Himanshu Agarwal, εκτελεστικός διευθυντής του Satyam Balajee, του μεγαλύτερου εξαγωγέα ρυζιού της Ινδίας.

Κανονικά οι έμποροι υπογράφουν συμφωνίες για τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα.

Οι επιθετικές αγορές από την Ινδία θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση για ρύζι από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, τους δεύτερους και τρίτους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο αντίστοιχα, που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν στην τιμή.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ

Η Ινδία τον περασμένο μήνα απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, λίγες μέρες αφότου δήλωσε ότι στόχευε σε αποστολές ρεκόρ φέτος. Έβαλε επίσης ανώτατο όριο στις εξαγωγές ζάχαρης.

Η Ινδία δεν είναι κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σιταριού, αλλά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Αυτοί οι περιορισμοί των εξαγωγών οδήγησαν σε εικασίες ότι η Ινδία θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις αποστολές ρυζιού, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ινδία δεν σκοπεύει να το κάνει επειδή έχει επαρκή αποθέματα ρυζιού και οι τοπικές τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές στήριξης που έχουν καθοριστεί από το κράτος. Διαβάστε περισσότερα

Η απαγόρευση του σιταριού της Ινδίας παγίδευσε μεγάλη ποσότητα του σιταριού στα λιμάνια επειδή το Νέο Δελχί επέτρεπε να αναχωρούν μόνο συμβόλαια που υποστηρίζονταν από LC.

“Κανονικά οι άνθρωποι ανοίγουν LC ενώ διορίζουν ένα σκάφος. Αυτή τη φορά άνοιξαν LC για όλα τα συμβόλαια ρυζιού που εκκρεμούσαν, οπότε σε περίπτωση απαγόρευσης των εξαγωγών, τουλάχιστον η συμβατική ποσότητα αποστέλλεται”, είπε ο Agarwal.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ

Οι ξένοι αγοραστές αναζητούν ινδικό ρύζι επειδή είναι πολύ φθηνότερο από τους ανταγωνιστές, δήλωσε ο BV Krishna Rao, πρόεδρος του All India Rice Exporters Association.

Το ινδικό σπασμένο λευκό ρύζι 5% προσφέρεται μεταξύ 330 και 340 δολαρίων ανά τόνο σε βάση δωρεάν επί του σκάφους (FOB), σημαντικά χαμηλότερα από τα 455 έως 460 δολάρια ο τόνος της Ταϊλάνδης και τα 420 έως 425 δολάρια του Βιετνάμ, ανέφεραν οι αντιπρόσωποι.

Η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν την Ινδία και προσπαθούν να διερευνήσουν τρόπους στήριξης των τιμών, δήλωσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.

Εάν η Ινδία περιορίσει τις εξαγωγές, οι παγκόσμιες τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν απότομα, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος ενός παγκόσμιου εμπορικού οίκου με έδρα το Νέο Δελχί.

“Το ινδικό ρύζι είναι περισσότερο από 30% φθηνότερο από άλλους προορισμούς. Οι φτωχοί αγοραστές στην Ασία και την Αφρική θα αναγκάζονταν να πληρώσουν πολύ υψηλές τιμές εάν η Ινδία περιορίσει τις εξαγωγές. Γι’ αυτό υπάρχει βιασύνη να αγοράσουν ινδικό ρύζι”, είπε ο έμπορος.

Το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν, το Καμερούν, το Νεπάλ, η Σενεγάλη και το Τόγκο είναι οι βασικοί αγοραστές του ινδικού ρυζιού χωρίς μπασμάτι, ενώ το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι βασικοί αγοραστές του ρυζιού μπασμάτι υψηλής ποιότητας.

Η Ινδία εξήγαγε ρεκόρ 21,5 εκατομμυρίων τόνων ρυζιού το 2021, σε σύγκριση με συνδυασμένες εξαγωγές 12,4 εκατομμυρίων τόνων από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.

Οι αγορές πανικού από τις χώρες εισαγωγής αναμενόταν μετά τις φήμες για την απαγόρευση που άρχισαν να κυκλοφορούν, επειδή καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ινδικές αποστολές, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος με έδρα τη Βομβάη με μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία.

Exit mobile version