Export Greece Export World news 8) Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναστέλλουν τις εξαγωγές ινδικού σιταριού για τέσσερις μήνες
World news

8) Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναστέλλουν τις εξαγωγές ινδικού σιταριού για τέσσερις μήνες

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διέταξαν τετράμηνη αναστολή των εξαγωγών και επανεξαγωγών σιταριού και αλεύρου σίτου που προέρχονται από την Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM είπε την Τετάρτη.

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας του Κόλπου ανέφερε τις διακοπές στις παγκόσμιες εμπορικές ροές ως αιτία για την κίνησή του, αλλά πρόσθεσε ότι η Ινδία είχε εγκρίνει τις εξαγωγές σιταριού στα ΗΑΕ για εγχώρια κατανάλωση.

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση στις 14 Μαΐου, εκτός από εκείνες που υποστηρίζονται από ήδη εκδοθείσες πιστωτικές επιστολές (LC) και σε χώρες που επιδιώκουν να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Έκτοτε, επέτρεψε αποστολές 469.202 τόνων σιταριού.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να εξάγουν ή να επανεξάγουν ινδικό σιτάρι που εισήχθη στα ΗΑΕ πριν από τις 13 Μαΐου, όταν ξεκίνησε η αναστολή της Ινδίας, πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία υπέγραψαν μια ευρεία συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων τον Φεβρουάριο που επιδιώκει τη μείωση όλων των δασμών στα αγαθά του άλλου και στοχεύει να αυξήσει το ετήσιο εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Το σύμφωνο, γνωστό ως Συνολική Εμπορική Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA), τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Πηγή: Reuters

Exit mobile version