Export Greece Export World news 10) Ηνωμένο Βασίλειο: Φόβοι αγροτών ότι οι εξαγωγές θα πληγούν ξανά
World news

10) Ηνωμένο Βασίλειο: Φόβοι αγροτών ότι οι εξαγωγές θα πληγούν ξανά

Η βρετανική επιχείρηση κρέατος προειδοποίησε ότι ο νέος κανονισμός μετά το Brexit που επιβλήθηκε στους αγρότες από τις βρετανικές αρχές μπορεί να έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στους παραγωγούς και στην ικανότητά τους να εξάγουν στην ΕΕ.

Από τις 13 Δεκεμβρίου, το Τμήμα Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτήσει από δεκάδες εκατοντάδες αγρότες να αποκτήσουν επίσημα πιστοποιητικά από πιστοποιημένους κτηνιάτρους σχετικά με την ευημερία των ζώων τους που προορίζονται για σφαγή και εξαγωγή.

Ο νέος κανονισμός του τμήματος, μια σημαντική αλλαγή από την υποχρέωση των αγροτών να επιβεβαιώσουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις κτηνιάτρων, ώθησε 14 συνεταιρισμούς να επανεξετάσουν ή να καθυστερήσουν τη μεταφορά, σύμφωνα με μια επιστολή που εστάλη στον Υπουργό Γεωργίας Mark Spencer.

Ανέφεραν ότι ο κανονισμός θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στους αγρότες, στις δημόσιες αγορές και στις επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος εμποδίζοντας τις εξαγωγές στην ΕΕ.

«Φανταζόμαστε ότι θα έχει στιγμιαία επίδραση στο κόστος των ζώων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός από τη ζωτική και δαπανηρή διαταραχή στην αλυσίδα διαθεσιμότητας».

Περισσότερο από το 70 τοις εκατό των εξαγωγών κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου, με τιμή σχεδόν 1 δισεκατομμύριο στερλίνες τους τελευταίους 12 μήνες, πήγε στην ΕΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις εξαγωγές απαιτούν από τους αγρότες να υποδεικνύουν ότι τα ζώα τους ελέγχονται επανειλημμένα από πιστοποιημένους κτηνιάτρους.

Υπάρχει μια κρίσιμη έλλειψη κτηνιάτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολεύεται να αναζητήσει μια ικανοποιητική ποικιλία επίσημων κτηνιάτρων για να πιστοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών στην ΕΕ, που απαιτούν πλέον τα λεγόμενα πιστοποιητικά εξαγωγικής ευημερίας, καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει το σύστημα διαχείρισης του μπλοκ για τα εμπορεύματα αγροδιατροφής.

Οι βρετανικές φάρμες που είναι διαπιστευμένες σε προγράμματα διασφάλισης υψηλής ποιότητας γευμάτων μαζί με τα Pink Tractor Assurance, High quality Meat Scotland και Farm Assured Welsh Livestock μπορούν να εξαιρεθούν από τον ολοκαίνουργιο κανονισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που απαιτεί πιστοποιημένους κτηνιάτρους να πιστοποιούν την ευημερία των ζώων.

Ωστόσο, δεκάδες εκατοντάδες διαφορετικές βρετανικές φάρμες δεν θα πρέπει να καλύπτονται από αυτά τα συστήματα.

Ο Richard Findlay, πρόεδρος της επιτροπής ζώων NFU, ανέφερε ότι «αυτό μπορεί να προσθέσει άσκοπη επιβάρυνση σε έναν ήδη τεταμένο κτηνιατρικό τομέα και να βελτιώσει επιπλέον τις τιμές για τους αγρότες που ήδη μάχονται με το αυξανόμενο κόστος λιπασμάτων, ζωοτροφών και βενζίνης, με αποτέλεσμα τεράστιες μερίδες τεμαχίων βοείου κρέατος και αρνιού να καθίστανται ακατάλληλα για εξαγωγή».

Το Τμήμα Γεωργίας ανέφερε ότι είχε επίγνωση των εκτιμήσεων που εγείρονται από τις επιχειρήσεις σχετικά με τα μέσα παροχής αποδείξεων για τυπικές επισκέψεις κτηνιάτρων.

«Συμμετέχουμε με εταιρείες και τη Βασιλική Σχολή Κτηνιάτρων για να περιορίσουμε το βάρος των εξαγωγέων και να καλύψουμε τις ανάγκες σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Exit mobile version