Special Report

Η ιστορία του Carlos Gereda και πώς το Περού και το Μεξικό αύξησαν την παραγωγή βατόμουρων εκατοντάδες φορές σε μόλις 10 χρόνια

 

Carlos Gereda

Ο Carlos Gereda δεν ήξερε τι επανάσταση θα έφερνε στη γενέτειρα του όταν έφερε μερικά βατόμουρα στο Περού από τη Χιλή το 2006.

Ήθελε να μάθει αν θα αναπτυχθούν στο έδαφος της πατρίδας του – δεν είχε ιδέα ότι το απλό πείραμά του θα βοηθούσε να μετατραπεί το Περού στον κορυφαίο εξαγωγέα βατόμουρου στον κόσμο .

Όλα αυτά συνέβησαν σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία – την ίδια στιγμή που το Μεξικό ανέβαινε στην κατάταξη των εξαγωγών βατόμουρου για να ανταγωνιστεί τον ηγέτη της αγοράς, τη Ρωσία. Ένας συνδυασμός κλίματος και επιτηδευμένων επιχειρηματιών έχει τροφοδοτήσει τα λατινοαμερικανικά έθνη να αποκτήσουν ένα αστέρι.

Οι απότομες αυξήσεις τους στην παραγωγή φρούτων θα μπορούσαν να δώσουν μαθήματα σε άλλους εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την επισιτιστική ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η προοπτική των Chief Economists του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τον Σεπτέμβριο του 2022 προειδοποιεί ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια .

Η έκθεση προσθέτει ότι οι επενδύσεις σε νέες πηγές τροφίμων θα είναι ουσιαστικές για την εξασφάλιση μελλοντικών προμηθειών.

Ένα γράφημα που δείχνει την παραγωγή βατόμουρου από το 1961-2020.

Η παραγωγή βατόμουρου στο Περού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Εικόνα: Ο κόσμος μας σε δεδομένα.

Η έκρηξη των βατόμουρων του Περού

Η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών βατόμουρου του Περού υποστηρίχτηκε από επενδύσεις από ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες επεξεργασίας φρούτων της χώρας.

Η Gereda εισήγαγε 14 ποικιλίες φυτών βατόμουρου από τη Χιλή και βρήκε τέσσερις ανθισμένες. Αυτό αύξησε την παραγωγή από μόλις 30 τόνους το 2010 σε περισσότερους από 180.000 τόνους ετησίως, καθιστώντας το Περού τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βατόμουρα είναι τώρα μια επιχείρηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως στο Περού.

Τα βατόμουρα είναι τώρα μια επιχείρηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως στο Περού.

Τα βατόμουρα είναι τώρα μια επιχείρηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως στο Περού. Εικόνα: Λατινομετρία

Τα βατόμουρα είναι μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Το Analysts Index Box λέει ότι η αγορά μύρτιλων είχε αξία 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και θα αυξηθεί «σημαντικά» για το υπόλοιπο της δεκαετίας , με τη ζήτηση να ξεπερνά τους 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2030.

Η αίσθηση του Gereda ότι το περουβιανό κλίμα θα ταίριαζε στα βατόμουρα έχει αποδώσει, εν μέρει χάρη στο ευνοϊκό κλίμα της χώρας. Αλλά η κλιματική αλλαγή έχει επίσης επηρεάσει την άνοδο του Μεξικού ως υπερδύναμη των μούρων.

Ένα γράφημα που δείχνει την παραγωγή βατόμουρου από το 1961-2020.

Το Μεξικό είναι κοντά στο να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βατόμουρου στον κόσμο. Εικόνα: Ο κόσμος μας σε δεδομένα.

Η άνοδος του βατόμουρου του Μεξικού

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το Μεξικό μπορεί να ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο κορυφαίος εξαγωγέας σμέουρων, με τις εξαγωγές τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2022 να αυξάνονται κατά 22,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι Μεξικανοί αγρότες μπορούν επίσης να συγκομίσουν το χειμώνα, όταν οι τιμές είναι υψηλότερες.

Συνολικά, η παραγωγή βατόμουρου του Μεξικού έγινε 128 φορές μεγαλύτερη μέσα σε μόλις 20 χρόνια, αυξάνοντας από μόλις 6 τόνους το 1986 σε πάνω από 146.000 τόνους το 2020 , βοηθούμενη από το μεταβαλλόμενο κλίμα που επιτρέπει στους αγρότες να καλλιεργούν βατόμουρα το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη.

Η παραγωγή βατόμουρου του Μεξικού έγινε 128 φορές μεγαλύτερη σε μόλις 20 χρόνια.

Η παραγωγή βατόμουρου του Μεξικού έγινε 128 φορές μεγαλύτερη σε μόλις 20 χρόνια. Εικόνα: Λατινομετρία

 

Το Μεξικό παράγει επίσης το 10% των παγκόσμιων φραουλών και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φράουλας . Η παραγωγή το 1961 ήταν περίπου 25.000 τόνοι, αλλά μέχρι το 2020 η χώρα παρήγαγε 558.000 τόνους .

Οι συνολικές εξαγωγές μούρων ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Μεξικό, καθιστώντας τα μούρα την τρίτη πιο πολύτιμη εξαγωγή τροφίμων της χώρας μετά την μπύρα και το αβοκάντο – ξεπερνώντας ακόμη και την τεκίλα και το mezcal μαζί.