Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από δύο υποθέσεις απομίμησης τυριού φέτας, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Καθημερινή .
Η ελληνική εφημερίδα αναφέρει ότι η άνευ αδείας χρήση του ονόματος του πιο δημοφιλούς τυριού της Ελλάδας προέρχεται από το εμπορικό σήμα «Αθηνός Φέτα» που έχει καταχωρηθεί στη Χιλή.
Η δεύτερη περίπτωση σχετίζεται με τη «Valbreso Feta», μια γαλλική απομίμηση που παράγεται από τον γίγαντα γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.
Τα νέα κρούσματα παράνομης μίμησης έγιναν γνωστά στις τοπικές αρχές πριν από μόλις 10 ημέρες και, ως πρώτο βήμα, η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει ένσταση στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής.
Υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας της Λατινικής Αμερικής βάσει της οποίας η φέτα προστατεύεται ως γεωγραφική ένδειξη.
Τυρί φέτα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης
Το 2022, σε μια νομική νίκη για την Ελλάδα , το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η Δανία παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ επιτρέποντας σε δανικές εταιρείες να πωλούν τυρί που ονομάζεται «φέτα» εκτός ΕΕ.
Η φέτα θεωρείται προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτή η επίσημη ονομασία σημαίνει ότι η φέτα είναι ένα προστατευόμενο προϊόν που μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην Ελλάδα και τα τυριά που δεν παρασκευάστηκαν στη χώρα σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες δεν μπορούν να φέρουν την ετικέτα «φέτα» από άλλες χώρες της ΕΕ.
Η υπόθεση κατά της Δανίας προσέφυγε στο δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία υποστήριξαν Ελλάδα και Κύπρος.
Φέτα, ένα εμβληματικό ελληνικό τυρί
Η φέτα είναι ένα εύθρυπτο, μαλακό λευκό τυρί με πικάντικη γεύση. Δημιουργείται τοποθετώντας το μείγμα πηγμένου γάλακτος σε ξύλινα βαρέλια. Το πηγμένο μείγμα είναι πολύ συμπαγές και πρέπει να κοπεί σε φέτες για να χωρέσει στα βαρέλια. Το όνομα φέτα, που σημαίνει «φέτα», πιθανότατα προέρχεται από αυτή την πρακτική.
Αφού κάτσουν στα βαρέλια για λίγες μέρες, τα τυρόπηγμα τοποθετούνται σε άλμη, ένα διάλυμα αλμυρού νερού, το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία της εμβληματικής γεύσης του τυριού.
Η φέτα χρησιμοποιείται σε πολλά ελληνικά πιάτα, αλλά κυρίως στην ελληνική σαλάτα, ή ωριάτικα, και σε αρτοσκευάσματα όπως η σπανακόπιτα και η τυρόπιτα .
Η τυροκομία είναι μια αρχαία πρακτική στη Μεσόγειο, με την παραγωγή τυριού από αιγοπρόβειο γάλα που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα.