Export Greece Export Greek news Κακοκαιρία Daniel: Ποιο το μέγεθος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας;
Greek news

Κακοκαιρία Daniel: Ποιο το μέγεθος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας;

Φωτ. Dimitris Papamitsos via AP

Σιτηρά, φρούτα, κηπευτικά, βαμβάκι, αλλά και ζωικό κεφάλαιο χάθηκαν από τη θεομηνία «Daniel» που χτύπησε τον Θεσσαλικό κάμπο.

Η Θεσσαλία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή «μετρούν» ακόμα τις πληγές τους.

Ο Θεσσαλικός κάμπος είναι ο σιτοβολώνας της χώρας  καθώς πάνω από το ¼ σε σιτηρά προέρχεται από την περιοχή, όπως και το 40% της παραγωγής βαμβακιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021) ο νομός Λαρίσης παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Για φέτος η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά Νοέμβριο κι είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις θα είναι καλλιεργήσιμες. Παράγει επίσης το 10,6% του καλαμποκιού (που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ακόμα στα χωράφια), τα δύο τρίτα της φάβας, το ένα τρίτο ρεβιθιών και φακής και το ένα πέμπτο των πεπονιών.

Στο κτηνοτροφικό κομμάτι στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος, το 35% από αρνιά και πρόβατα και το 1/3 του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (μέχρι 2 ετών).

Το 7% τη συνολικής ελληνικής παραγωγής προέρχεται από τη Θεσσαλία

Μεγάλη είναι επίσης η παραγωγή σε φρούτα και κηπευτικά καθώς στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται 359.000 τόνοι που αντιστοιχούν στο 7% τη συνολικής ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Θεσσαλία –και ειδικά ο νομός Τρικάλων- προσφέρει και το 50% της ελληνικής παραγωγής τυριών. Και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις της περιοχής παράγουν το 47% των μαλακών τυριών,  το 23% των σκληρών τυριών, το 57% του νωπού βουτύρου, το 38% της μυζήθρας και το 38% της κρέμας. Επίσης, στη Θεσσαλία παράγεται το 18,5% της συνολικής παραγωγής γάλακτος και συγκεκριμένα το 20,4% του πρόβειου, το 25,4% του βουβαλίσιου, και το 15,2% του αγελαδινού γάλακτος.

Μάλιστα όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, οι ζημιές είναι μεγάλες, ωστόσο το επείγον είναι η αποκατάσταση, έστω και προχείρως, του οδικού δικτύου της περιοχής που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές για την μεταφορά της προς συγκομιδή παραγωγής.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στη Θεσσαλίας καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παράγονται οι 129.000 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά (μήλα 304.000 τόνοι πανελλαδικά – 84.500 στη Θεσσαλία – Αχλάδια 81.000 τόνους πανελλαδικά – 43.300 τόνοι στη Θεσσαλία).

Σε ό,τι αφορά τα νωπά κηπευτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το γενικό σύνολο της παραγωγής της χώρας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία 278.000 τόνοι (12%).

Πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας προέρχεται από τη Θεσσαλία, καθώς από τους 315.000 τόνους που παράγει η χώρα μας, οι 190.000 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σχετικά ο κ. Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου σημείωσε πως: «οι περισσότερες εκτάσεις της βιομηχανικής ντομάτας είχαν ήδη συγκομιστεί και εκτιμάται ότι το 25-30% της παραγωγής δεν πρόλαβε να μαζευτεί».

Επίσης πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας ακρόδρυων δέντρων βρίσκεται στη περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως αναγράφονται στα στοιχεία, από τους 111.500 τόνους πανελλαδικής παραγωγής οι 34.500 τόνοι εντοπίζονται στη Θεσσαλία. Η παραγωγή καρυδιών σε όλη τη χώρα φτάνει τους 37.500 τόνους και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τους 12.000 τόνους, ενώ στα αμύγδαλα η παραγωγή πανελλαδικά φτάνει τους 29.000 τόνους και στη Θεσσαλία τους 10.600 τόνους. Μικρότερες είναι οι εκτάσεις σε κάστανα και φιστίκια, όπου πανελλαδικά η παραγωγή ανέρχεται σε 34.000 και 10.400 τόνους αντίστοιχα, ενώ στη Θεσσαλία παράγονται 9.500 και 2.100 τόνοι αντίστοιχα.

Τέλος, λιγότερο επηρεασμένα φαίνεται ότι είναι η παραγωγή των πυρυνόκαρπων, μιας και στη Περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται οι 76.000 τόνοι από τους συνολικά 1.119.000 τόνους της χώρας.

Exit mobile version