Η νοθεία στο λάδι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και τα ειδικά εργαστήρια παραλαμβάνουν καθημερινά δεκάδες δείγματα από καταναλωτές που ζητούν να πληροφορηθούν αν το λάδι που αγόρασαν, είναι πράγματι έξτρα παρθένο.
Με τις τιμές στο ελαιόλαδο να διατηρούνται υψηλά οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι και με πολλά κρούσματα νοθείας. Επιτήδειοι νοθεύουν το ελαιόλαδο με σπορέλαια και το πουλάνε ως έξτρα παρθένο.
Συνήθως οι συσκευασίες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταλήγουν σε λαϊκές αγορές, ή πωλούνται πόρτα- πόρτα. Όπως λένε χημικοί, οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να εμφανίζουν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακόμα και χρησιμοποιημένο ηλιέλαιο που χρωματίστηκε για να παραπλανεί και να μοιάζει με το λάδι που θέλει να αγοράσει ο καταναλωτής σε τιμή – ευκαιρία. Και σημειώνουν πως εργαστήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, λαμβάνουν καθημερινά δείγματα «ελαιόλαδου» με τα αποτελέσματα των αναλύσεων να προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, το πρώτο καμπανάκι για τον καταναλωτή πρέπει να είναι η τιμή πώλησης και αν είναι χαμηλή, καθώς αυτό πρέπει να βάζει σε δεύτερες σκέψεις τον αγοραστή. To δεύτερο καμπανάκι έχει να κάνει με το χρώμα και τη μυρωδιά του προϊόντος. «Ακόμα και αν οι επιτήδειοι πετύχουν το χρώμα, το τελικό τους προϊόν θα είναι άοσμο» σημειώνει χαρακτηριστικά o κ. Νικόλαος Μενέδης, χημικός του ΑΠΘ.
Όπως λέει: «Μας φέρνουν για ανάλυση λάδι, ακόμα και απλοί πολίτες που το αγόρασαν σε λαϊκές αγορές» και συμπληρώνει πως το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των δειγμάτων που φτάνουν στο εργαστήριό του για ανάλυση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ελληνικής διατροφολογικής εταιρείας, κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, επισημαίνει τους πολλούς και σοβαρούς κινδύνους στην υγεία από νοθευμένο λάδι, καθώς όχι μόνο φέρνουν ηλιέλαιο και σπορέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία, το συσκευάζουν στην Ελλάδα ως έξτρα παρθένο, ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής, κ. Χρήστος Τσιπέλης «το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να ομογενοποιείται όταν αναμιγνύεται με σπορέλαιο. Δηλαδή οπτικά και γευστικά δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, εάν είναι νοθευμένο ακόμη και στο 50%».
Πώς θα καταλάβετε αν το λάδι έχει υποστεί νοθεία
Ωστόσο υπάρχει τρόπος να διαπιστώσει ο καταναλωτής αν το λάδι είναι νοθευμένο.
Ο πιο απλός τρόπος, σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη, είναι να βάλουμε σε ένα ποτήρι λίγο λάδι και να το βάλουμε στο ψυγείο. Αν αυτό το ελαιόλαδο είναι έστω και 5% νοθευμένο, δεν θα παγώσει. Το καθαρό ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο.
Ο άλλος τρόπος είναι να ελέγξει ο καταναλωτής τον κωδικό του συσκευαστηρίου. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπέλης, «για να καταπολεμηθεί η νοθεία κάθε συσκευαστήριο νόμιμου ελαιολάδου έχει έναν κωδικό. Αυτός ξεκινάει από EL και ακολουθεί ο αριθμός. Αν πληκτρολογήσει κάποιος τον κωδικό στην Google βγάζει αμέσως σε ποιο συσκευαστήριο συσκευάστηκε το λάδι. Δεν μπορεί λοιπόν ένα λάδι που πωλείται στον Έβρο, να συσκευάστηκε στην Κρήτη, να έκανε δηλαδή ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Οπότε από εκεί που συσκευάστηκε το λάδι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός και αυτός να συμπίπτει όσο γίνεται και με τις αποστάσεις.
Ακόμα υπάρχει το «κόλπο» που έκαναν οι παλαιότεροι, με το καντήλι, όταν καεί το λάδι αυτό σημαίνει ότι είναι πεντακάθαρο.