Σύμφωνα με μελέτη, το 30% των πολιτών της Ιταλίας στρέφεται σε άλλες λύσεις, αποφεύγοντας να αγοράσει ελαιόλαδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Piepoli, η εκθετική αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο ωθεί τους Ιταλούς να αναζητήσουν διαφορετικά προϊόντα.
Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις πολίτες έχει μειώσει την κατανάλωση σε ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και αναφέρει επίσης ότι το 45% των Ιταλών έχει στραφεί προς το σπορέλαιο.
Τι αναφέρουν τα δεδομένα της Eurostat
Σύμφωνα με δεδομένα της eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιόλαδου κατά μέσο όρο 50%, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφεται στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).
Όπως αναφέρει η μελέτη Piepoli, η αύξηση της τιμής από 4 σε 9 ευρώ ανά μπουκάλι έχει οδηγήσει περίπου το 30% των καταναλωτών να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες. Συγκεκριμένα, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μείωσε την κατανάλωση κατά 30% και το 40% δήλωσε ότι τη μείωσε στο μισό. Γενικότερα, το 45% του δείγματος ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει τις μαγειρικές του συνήθειες μεταβαίνοντας στο φθηνότερο σπορέλαιο: πολλά μόνο για μαγείρεμα, μερικά και για καρυκεύματα.
Τα δεδομένα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο Cibus Lab αφιερωμένο στο ελαιόλαδο που συνδιοργανώθηκε από την Cibus di Parma.
Όπως αναφέρει η CEO του Ινστιτούτου Piepoli, Sara Merigo:«στην Ιταλία το λάδι ήταν πάντα προϊόν που καταναλώνεται ευρέως από τους πολίτες και η μείωση της κατανάλωσης αφενός, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των συνηθειών από την άλλη, θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει την πραγματική ιταλική αριστεία».
Οι παραγωγοί από την άλλη όμως δείχνουν να μην συμφωνούν απόλυτα με τους αριθμούς που προέκυψαν από την έρευνα. «Τα ευρήματα από τις τυχαίες έρευνες είναι ενστικτώδεις απαντήσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις διαθέσεις, ισχυρίζεται ο Zefferino Monini, Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου ελαιουργείου και ισχυρίζεται πως τα στοιχεία της Nielsen, που παρακολουθούν τις πραγματικές αγορές, δείχνουν μεν πτώση, αλλά μικρότερη. Για το 2023, οι πωλήσεις έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο λιανικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας μειώθηκαν κατά 9,5% και ο μέσος όρος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024 υποδηλώνει πτώση σε όγκους περίπου 7,8%… Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και η επόμενη εκστρατεία ελαιοκαλλιέργειας θα είναι ικανοποιητική όχι μόνο στην Ιταλία, μπορούμε να περιμένουμε πτώση των τιμών το 2025 σε περίπου 6 ευρώ ανά φιάλη».