Export Greece Export World news Μαρόκο: Ανθεκτικότητα παρά τις αντιξοότητες και «έκρηξη» των εξαγωγών μούρων
Export Special Report World news

Μαρόκο: Ανθεκτικότητα παρά τις αντιξοότητες και «έκρηξη» των εξαγωγών μούρων

Το 2023, το Μαρόκο κατέγραψε σημαντική αύξηση των εσόδων του από τις εξαγωγές φρέσκων μούρων, ξεπερνώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη μείωση του όγκου της προσφοράς. Τα στοιχεία δείχουνν ότι οι μαροκινοί παραγωγοί μούρων εξήγαγαν σχεδόν 124.000 τόνους, δημιουργώντας έσοδα ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα μούρα επιβεβαίωσαν εκ νέου τον ρόλο τους ως ακρογωνιαίος λίθος των γεωργικών εξαγωγών του Μαρόκου. Μόνο οι ντομάτες θερμοκηπίου απέφεραν περισσότερα έσοδα στο εξωτερικό από τα κατεψυγμένα μούρα. Και επίσης επιπλέον 83 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από κατεψυγμένες φράουλες, σμέουρα και βατόμουρα. Παρά τα κέρδη αυτά, η χρονιά έθεσε σημαντικές προκλήσεις για τον τομέα», σημειώνει ο Yevhen Kuzin, αναλυτής της αγοράς φρούτων και λαχανικών στην EastFruit.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές φρέσκων μούρων του Μαρόκου σημείωσαν αύξηση κατά 2,4 φορές από το 2018, ωστόσο ο πραγματικός όγκος των εξαγωγών το 2023 σημείωσε μείωση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τους 124.000 τόνους. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να υπερβαίνει τον μέσο όρο της πενταετίας κατά το ένα τρίτο.

Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη το 2023 ήταν η αύξηση κατά 40% των εξαγωγών φρέσκων βατόμουρων, οι οποίες έφτασαν τους 1,4 χιλιάδες τόνους. Αντίθετα, οι εξαγωγές άλλων σημαντικών μούρων είτε έμειναν στάσιμες είτε μειώθηκαν, με τα βατόμουρα στους 52,5 χιλιάδες τόνους και τα σμέουρα και τις φράουλες στους 52 χιλιάδες τόνους και 17,7 χιλιάδες τόνους αντίστοιχα.

«Η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές μούρων είναι ενθαρρυντική, αλλά η μείωση της ποσότητας σηματοδοτεί πιθανές ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου στο Μαρόκο. Η εξάρτηση του κλάδου από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η έντονη εστίαση των εξαγωγών του στις αγορές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου – περιοχές που αντιμετώπισαν οικονομικές προκλήσεις το 2022-2023 – αναδεικνύουν τα τρωτά σημεία του», αναλύει ο Yevhen Kuzin.

Περίπου το 90% των εξαγωγών μούρων του Μαρόκου το 2023 προορίζονταν για πέντε μόνο χώρες: Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία. Αυτά τα έθνη αντιπροσώπευαν το 88% των συναλλαγματικών εσόδων του Μαρόκου από τα μούρα. Ωστόσο, το καθένα από αυτά μείωσε τον όγκο των εισαγωγών του, με τις εισαγωγές της Γερμανίας να μειώνονται κατά ένα τρίτο και της Γαλλίας κατά 20%, αντανακλώντας τόσο τη μειωμένη προσφορά από το Μαρόκο όσο και την εξασθενημένη ζήτηση λόγω των οικονομικών δυσκολιών της ΕΕ.

Ο Yevhen Kuzin υπενθυμίζει πως: «Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η οικονομία της ΕΕ αναπτύχθηκε μόλις κατά μισό τοις εκατό στα χρόνια της κρίσης 2022-2023, με τη Γερμανία να παρουσιάζει συρρίκνωση 0,3%. Αυτή η οικονομική στασιμότητα έχει αναπόφευκτα επηρεάσει την καταναλωτική ζήτηση. Κατά συνέπεια, η διαφοροποίηση των εξαγωγικών αγορών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη βιομηχανία μούρων του Μαρόκου, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες επιτυχίες της».

Το 2023, το Μαρόκο είδε επίσης αύξηση των εξαγωγών μούρων προς τις αναδυόμενες αγορές. Οι εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκαν κατά 29% σε 2.000 τόνους, οι απευθείας αποστολές προς την Πολωνία πενταπλασιάστηκαν σε 1.200 τόνους, οι παραδόσεις προς τον Καναδά αυξήθηκαν σχεδόν 6,5 φορές σε 65 τόνους και η Σαουδική Αραβία υπερδιπλασίασε τον όγκο των εισαγωγών της σε 810 τόνους. Παρά τις προόδους αυτές, οι όγκοι παραμένουν μέτριοι σε σύγκριση με τους πέντε κορυφαίους εισαγωγείς.

Exit mobile version