Export Greece What's New Agenda Από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή της ενεργειακής συνεργασίας
Agenda Export Export News

Από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή της ενεργειακής συνεργασίας

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο της ενεργειακής συζήτησης, φιλοξενώντας το Southeast Europe Energy Forum (SEEF2024), μια από τις πιο σημαντικές ενεργειακές εκδηλώσεις της περιοχής. Διοργανωμένο για 8η συνεχή χρονιά από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Atlantic Council, το φόρουμ αυτό φέρνει κοντά υπουργούς και διπλωμάτες από 11 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και ειδικούς του ενεργειακού τομέα.

Σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι αυξημένες τιμές ενέργειας και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν αναταράξεις, το SEEF2024 έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθιστώντας την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία επιτακτική.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα της φετινής διοργάνωσης είναι ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ολοκλήρωση της δεύτερης ενεργειακής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και η εμπορική λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη είναι μόνο δύο από τα βασικά βήματα που αναδεικνύουν την Ελλάδα ως στρατηγικό παίκτη στη νέα ενεργειακή γεωπολιτική.

Οι συζητήσεις κάλυψαν επίσης σημαντικές εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο και οι υπεράκτιοι άνεμοι. Σημαντικά ζητήματα όπως η αποθήκευση ενέργειας και ο μετασχηματισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μπήκαν στο τραπέζι, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών.

Αξιοσημείωτη , ήταν σαφώς και η παρουσία 11 υπουργών ενέργειας από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και 5 Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι συζήτησαν την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και τις στρατηγικές ασφάλειας. Στο σύνολο τους, οι συζητήσεις επικεντρωθηκαν στις προοπτικές των ΗΠΑ για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και στις διακρατικές συμφωνίες που αφορούν το φυσικό αέριο και την ενεργειακή μετάβαση.

Το SEEF2024 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και λύσεων μεταξύ κορυφαίων ηγετών της ενέργειας, θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο και ενεργειακά ασφαλές μέλλον στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Exit mobile version