Στην Αθήνα, το ιστορικό οινοποιείο Domaine Porto Carras παρουσίασε πρόσφατα το νέο του επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη οινοτουρισμού και την ενίσχυση της βιωσιμότητας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του εμπορίου και της φιλοξενίας, για να ενημερωθούν σχετικά με το πλάνο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Domaine, Sergei Smirnov, υπογράμμισε τη σημασία του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αιχμής. Με στόχο την ποιοτική παραγωγή, το οινοποιείο προχωρά σε ανανέωση των μηχανημάτων του, όπως τα νέα συστήματα διαλογής και ένα πιεστήριο υψηλής απόδοσης. Οι βελτιώσεις αυτές αποσκοπούν στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών που να ανταποκρίνονται στη διεθνή ζήτηση, διατηρώντας τη φήμη του οίνου Porto Carras.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, με επικείμενες αναβαθμίσεις της αίθουσας γευσιγνωσίας «Μελισσάνθη» και την αναβάθμιση του προγράμματος ξεναγήσεων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους αμπελώνες και να ζήσουν μια πλήρη εμπειρία οινοτουρισμού, απολαμβάνοντας τη μοναδική φύση και γαστρονομία της περιοχής.
Πυλώνας της στρατηγικής αποτελεί η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη, όπως εξήγησε ο κ. Smirnov, παρουσιάζοντας την αγορά του πρώτου ηλεκτρικού pick-up στην Ελλάδα, μια καινοτομία στον τομέα του οινοποιείου. Επιπλέον, το Domaine Porto Carras πραγματοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης ακριβείας, που θα συμβάλλουν στη διατήρηση των υδάτινων πόρων ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με τη συμβολή των ειδικών, όπως ο καθηγητής Στέφανος Κουνδουράς του ΑΠΘ, το οινοποιείο εστιάζει στη χρήση βιώσιμων πρακτικών για την προστασία του φυσικού τοπίου.
Η μείωση των διαθέσιμων ετικετών αποτελεί μια ακόμα στρατηγική κίνηση του κτήματος, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των πιο ιστορικών και αναγνωρίσιμων ετικετών, ενώ ταυτόχρονα το κτήμα σχεδιάζει την επέκταση του αμπελώνα, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή και τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή των πιο εμβληματικών ετικετών του κτήματος, όπως τις παρουσίασε ο έμπειρος δημοσιογράφος οίνου κ. Στέφανος Κόγιας. Με τη διοργάνωση δείπνου και τη συνοδεία των κρασιών του Domaine Porto Carras, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις εκλεπτυσμένες γεύσεις και να βιώσουν την ποιότητα των ελληνικών αμπελώνων, που συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στον οινοτουριστικό χάρτη της Ελλάδας.