Export Greece What's New FYI Η KPMG Αποκαλύπτει: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι συνεχής διαδικασία
FYI

Η KPMG Αποκαλύπτει: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι συνεχής διαδικασία

Σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG με τίτλο «Transforming the enterprise of the future» (Μετασχηματισμός της επιχείρησης του μέλλοντος), το 1/3 των ηγετών επιχειρήσεων πιστεύει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός επαναπροσδιορίζεται συνεχώς, με λιγότερο από το 30% να θεωρεί την τεχνολογική τους υποδομή «πολύ υψηλή». Η έρευνα καταδεικνύει την πίεση που ασκείται στους επιχειρηματίες λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, ειδικότερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (88%) υλοποιεί ταυτόχρονα δύο ή περισσότερους οργανωτικούς μετασχηματισμούς, ενώ το 54% εκτελεί τρία ή περισσότερα προγράμματα. Αυτό υποδηλώνει μια σαφή τάση προς την υιοθέτηση μιας προσέγγισης συνεχούς και όχι περιστασιακής μεταμόρφωσης.

Πέντε είναι τα κυριότερα εμπόδια που αναδείχθηκαν στην έρευνα για την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού: η έλλειψη πόρων, η αντίσταση στην αλλαγή, οι ανταγωνιστικοί επιχειρηματικοί στόχοι, η έλλειψη κεφαλαίων, καθώς και η ασαφής επιχειρηματική περίπτωση. Η KPMG υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο στον μετασχηματισμό τους αποκτούν πλεονεκτήματα σε τέσσερις σημαντικούς τομείς.

Αρχικά, η δημιουργία ανθεκτικών κουλτούρων είναι καθοριστική. Το 73% των ψηφιακά ώριμων επιχειρήσεων έχουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους ηγέτες τους. Δεύτερον, οι επιχειρήσεις με ψηφιακή ωριμότητα τείνουν να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι περισσότεροι ανώτεροι στελέχη αξιολογούν την τεχνολογική τους βάση ως «απλά επαρκή».

Η ευθυγράμμιση του οικοσυστήματος συνεργατών είναι ο τρίτος τομέας. Λιγότερο από το ένα τρίτο των ηγετών πιστεύει ότι οι τρέχουσες συνεργασίες τους είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τους στόχους μετασχηματισμού. Τέλος, η ικανότητα συντονισμού είναι ζωτικής σημασίας, με το 60% των ηγετικών στελεχών να πιστεύουν ότι η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών θα ενισχύσει τις προοπτικές επιτυχίας.

Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, Partner στην KPMG στην Ελλάδα, δηλώνει: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμος καθώς ο ανταγωνισμός εξελίσσεται. Οι επιτυχημένοι ηγέτες θα εστιάσουν στην αξιοποίηση των τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία αξίας. Η πραγματική αξία προέρχεται από την αρμονική συνύπαρξη τεχνολογίας, στρατηγικού οράματος και έμπνευσης».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι νέες τεχνολογίες και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να παράγουν μεγαλύτερη αξία μέσω καλύτερης κατανομής πόρων και ανάλυσης δεδομένων. Η Tash Moore, Global Transformation Leader της KPMG, προσθέτει: «Η ψηφιακή επανάσταση προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία, αρκεί να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές και να ενσωματώσουν τις προηγμένες τεχνολογίες».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον ένα συνεχές ταξίδι, και οι επιχειρήσεις που υιοθετούν στρατηγικές που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στις συνεργασίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στο περίπλοκο ψηφιακό τοπίο.

Exit mobile version