Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) διοργάνωσε πρόσφατα μια σειρά εκδηλώσεων γαστρονομίας στη Μαδρίτη, με στόχο την προώθηση των φρέσκων ελληνικών ψαριών εκτροφής, γνωστών ως Fish from Greece. Η Ισπανία αναδείχθηκε σε δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα φρέσκα ελληνικά ψάρια, καθώς το 2023 απορρόφησε περίπου το 28% της ελληνικής παραγωγής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο VelascoAbellà, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου με δύο αστέρια Michelin Ισπανού chef Óscar Velasco. Στις 14 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες παρακολούθησαν ένα «demo» μαγειρικής με λαβράκι Fish from Greece, το οποίο ακολούθησε γεύμα με φρέσκα ελληνικά ψάρια, όπως λαβράκια και τσιπούρες. Στις 15 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, δημιουργοί περιεχομένου και άνθρωποι επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα, τα οποία συνδυάστηκαν με εκλεκτά ελληνικά κρασιά σε ένα «Fish & Wine Pairing» event.
Η κ. Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσιών Σχέσεων της ΕΛΟΠΥ, παρουσίασε την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και τις θετικές της πτυχές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σημαντικά στελέχη από την ελληνική πρεσβεία και το Ισπανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας τη σημασία της συνεργασίας με την ισπανική αγορά. Η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Η διήμερη δράση προώθησης των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στοχεύει στην περαιτέρω εδραίωση του ελληνικού ψαριού εκτροφής στην Ισπανία. Η ΕΛΟΠΥ έχει προγραμματίσει και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε χώρες της Ευρώπης για να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΛΟΠΥ, που ιδρύθηκε το 2016, εκπροσωπεί το 80% της εγχώριας παραγωγής και εξάγει σε 40 χώρες. Δεσμεύεται στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη, προάγοντας τα ελληνικά ψάρια εκτροφής ως κορυφαία επιλογή στη διεθνή αγορά. Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής διακρίνονται για τη φρεσκάδα, την εξαιρετική γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά, υπογραμμίζοντας την υψηλή ποιότητα των ελληνικών θαλασσινών προϊόντων.