Exhibitions

Η φέτα στην παγκόσμια κορυφή: Εντυπωσιακή άνοδος στις εξαγωγές

Η φέτα, το παραδοσιακό ελληνικό τυρί, κατατάσσεται ανάμεσα στα τέσσερα πιο αναγνωρίσιμα τυροκομικά προϊόντα διεθνώς, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην Τελετή Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2025. Το ελληνικό αυτό προϊόν, που είναι στενά συνδεδεμένο με την ταυτότητα του πρωτογενούς τομέα της χώρας, παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον, αν και η αγορά του δείχνει να έχει ομαλοποιηθεί μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας.

Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Ρούσσας ΑΕ

Ο κος Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ρούσσας ΑΕ, τόνισε ότι η αγορά της φέτας έχει φτάσει σε ένα στάδιο ισορροπίας, με τις τιμές να έχουν σημειώσει μια μικρή πτώση λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής του γάλακτος. Αυτό, όπως ανέφερε, προοιωνίζεται μια πιο σταθερή πορεία για το προϊόν, το οποίο κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αναγνωρισιμότητα, κοντά σε τυριά όπως η μοτσαρέλα, η γκούντα και το παρμιτζιάνο.

Η φέτα, που έχει ήδη εδραιώσει τη θέση της σε 78 αγορές παγκοσμίως, συνεχίζει να

Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ & Α.Σ. Καλαβρύτων

αποδεικνύει τη μοναδικότητά της, όπως ανέφερε και ο κος Παύλος Σατολιάς από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Επεσήμανε ότι το προϊόν είναι ταυτοτικό για την Ελλάδα και κανείς άλλος δεν μπορεί να το παράγει. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, οι εξαγωγές φέτας παρουσίασαν αύξηση 7% σε όγκο, αν και η οικονομική αξία τους δεν είχε την ίδια αύξηση.

Ιωάννης Καραγκόγκος, Γενικός Δ/ντής, Αγρ. Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου

Ο κος Ιωάννης Καραγκόγκος, παραγωγός από το Συνεταιρισμό Καρυάς Ολύμπου, αναφέρθηκε στην αύξηση του κόστους του γάλακτος, το οποίο πλέον κυμαίνεται γύρω από το 1,5 ευρώ το κιλό, και εξήγησε ότι οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του συνεργάζονται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αιγοπρόβειου γάλακτος, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας. Ανέφερε ότι η συνεχής συνεργασία με γαλακτοβιομηχανίες και εταιρείες ζωοτροφών συμβάλλει στην ποιοτική παραγωγή και βελτίωση των συνθηκών για τους κτηνοτρόφους.

Από την πλευρά του, ο κος Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, αντιπρόεδρος της ΒΙΟΖΟΚΑΤ και Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών

Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, Αντιπρόεδρος, Βιοζωκάτ; Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών

Βιομηχανιών Ζωοτροφών, επισήμανε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ευλογιά των ζώων και τη διασπορά της μέσω των μετακινήσεων. Υπογράμμισε ότι απαιτούνται ενέργειες από την πολιτεία για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου και τη μείωση του κόστους διατροφής των ζώων.

Η φέτα, ως το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό τυρί παγκοσμίως, συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία και τη σημασία της στον διεθνή αγροτικό τομέα, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον παραμένουν θετικές, αρκεί να διατηρηθεί η ποιότητα και η προστασία του προϊόντος.