FYI

Νέοι Κανονισμοί PEAL σε Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία

Ο Κώδικας Προτύπων Τροφίμων της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ANZFSC ( Australia New Zealand Food Standards Code), αποτελεί το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο για όλα τα τρόφιμα που πωλούνται στις δύο χώρες. Περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανση των προϊόντων, διασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών, ειδικά όσων έχουν τροφικές αλλεργίες. Από τις 25 Φεβρουαρίου 2024, όλες οι επιχειρήσεις που εξάγουν τρόφιμα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πρέπει να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις της Απλής Αγγλικής Ετικέτας Αλλεργιογόνων (PEAL – Plain English Allergen Labelling), που επιβάλλουν σαφέστερη και πιο κατανοητή επισήμανση των αλλεργιογόνων συστατικών.

Γιατί εισήχθη το PEAL ;

Οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και η ασαφής ή παραπλανητική επισήμανση αλλεργιογόνων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Οι τροποποιήσεις PEAL εισήχθησαν για να βελτιώσουν την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα και να κάνουν τις ετικέτες των τροφίμων πιο κατανοητές και συνεπείς. Η χρήση σαφούς, απλής αγγλικής γλώσσας και τυποποιημένων όρων διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα αλλεργιογόνα που περιέχονται σε ένα προϊόν, μειώνοντας τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

Απαιτήσεις τοποθεσίας, μορφής και ορολογίας

Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τους κατασκευαστές τροφίμων να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την τοποθέτηση, τη μορφή και την ορολογία των αλλεργιογόνων στις ετικέτες. Τα αλλεργιογόνα πρέπει να δηλώνονται σαφώς σε καθορισμένα σημεία της συσκευασίας, τόσο στον κατάλογο των συστατικών όσο και σε ξεχωριστή δήλωση αλλεργιογόνων. Επιπλέον, η μορφή γραφής και η χρήση συγκεκριμένων όρων έχουν επίσης τυποποιηθεί ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες σύγχυσης.

Ορολογία για αλλεργιογόνα που έχουν αλλάξει

Η νέα ρύθμιση εισάγει ενιαία ορολογία για όλα τα αλλεργιογόνα, καταργώντας ασαφείς ή επιστημονικούς όρους που μπορεί να προκαλούσαν σύγχυση στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, αντί για “casein” θα αναγράφεται “milk”, ενώ το “ovum” αντικαθίσταται από το “egg”. Αυτή η αλλαγή διασφαλίζει ότι οι αλλεργικοί καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα αν ένα προϊόν περιέχει ουσίες που πρέπει να αποφύγουν.

Σε ποια προϊόντα ισχύει το PEAL;

Η συμμόρφωση με το PEAL απαιτείται για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα που εισάγονται και πωλούνται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Περιλαμβάνει τρόφιμα που καταναλώνονται άμεσα, όπως σνακ, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα και ποτά, καθώς και βιομηχανικά προϊόντα που προορίζονται για μαζική εστίαση ή επεξεργασία.

Εξαιρέσεις PEAL

Παρόλο που το PEAL ισχύει για τα περισσότερα τρόφιμα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως τα μη προσυσκευασμένα προϊόντα, οι φρέσκοι καρποί και τα μη μεταποιημένα τρόφιμα. Επίσης, προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου αλλεργιογόνα ή εκείνα που προορίζονται για ειδικές βιομηχανικές χρήσεις ενδέχεται να εξαιρούνται.

Μεταβατική περίοδος

Η εφαρμογή του PEAL συνοδεύεται από μεταβατική περίοδο τριών ετών, δίνοντας χρόνο στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις ετικέτες τους. Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2024, όλα τα νέα προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις PEAL, ενώ έως τις 25 Φεβρουαρίου 2026, όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά πρέπει να φέρουν τις ενημερωμένες ετικέτες.

Τι ισχύει για το PEAL και άλλες απαιτήσεις επισήμανσης αλλεργιογόνων;

Το PEAL λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες απαιτήσεις επισήμανσης αλλεργιογόνων, όπως οι προειδοποιήσεις “μπορεί να περιέχει” ή οι δηλώσεις πιθανής διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλες οι πληροφορίες συμμορφώνονται με τον ANZFSC και να λαμβάνουν υπόψη πρόσθετες τοπικές απαιτήσεις.

Συμβουλές ειδικών για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς PEAL

Η συμμόρφωση με το PEAL μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν ομαλά:
1. Αναθεώρηση ετικετών: Οι κατασκευαστές πρέπει να επανεξετάσουν όλες τις ετικέτες προϊόντων και να προσαρμόσουν τη γλώσσα και τη μορφή σύμφωνα με τα πρότυπα PEAL.
2. Εκπαίδευση προσωπικού: Όλες οι ομάδες που εμπλέκονται στη διαδικασία σήμανσης, από το μάρκετινγκ έως τη νομική συμμόρφωση, πρέπει να κατανοούν τους νέους κανόνες.
3. Συνεργασία με προμηθευτές: Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι προμηθευτές τους παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα συστατικά.
4. Διαδικασία εσωτερικού ελέγχου: Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται ένας μηχανισμός ελέγχου για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των ετικετών πριν από την κυκλοφορία των προϊόντων.
5. Διαβούλευση με νομικούς και ρυθμιστικούς φορείς: Οι εταιρείες θα πρέπει να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουν ότι τηρούνται όλες οι νομικές απαιτήσεις.

Η έγκαιρη συμμόρφωση με το PEAL είναι απαραίτητη για την επιτυχή διάθεση προϊόντων στην αγορά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές τροφίμων πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι οι ετικέτες των προϊόντων τους είναι σαφείς, τυποποιημένες και κατανοητές, προστατεύοντας τόσο την υγεία των καταναλωτών όσο και την εμπορική τους θέση στην αγορά.