Η Κρήτη γίνεται φέτος το επίκεντρο της διεθνούς ελαιοκομίας, καθώς η ιστορική πόλη των Χανίων φιλοξενεί τον 10ο και επετειακό ATHENA International Olive Oil Competition (ATHENA IOOC), από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2025. Ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που διοργανώνεται στην Ελλάδα γιορτάζει μια δεκαετία επιτυχημένης πορείας, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχών που φέτος έφτασαν τις 630, από κάθε γωνιά του πλανήτη που παράγει ελαιόλαδο.
Διεθνής αναγνώριση και κύρος
Από τις 630 συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού, το 52% των δειγμάτων προέρχεται από 24 χώρες εκτός Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει την αυξανόμενη αναγνώριση του διαγωνισμού στη διεθνή αγορά και την εμπιστοσύνη κορυφαίων ελαιοπαραγωγών. Για πρώτη φορά συμμετέχουν ελαιόλαδα από τη Μαλαισία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ η «δεξαμενή» των χωρών καλύπτει σχεδόν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου. Μόνο από την Κρήτη, 22 εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου συμμετέχουν με 40 δείγματα, αποδεικνύοντας ότι οι ντόπιοι παραγωγοί κατανοούν πλέον πως το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου βρίσκεται στην τυποποίηση και τη δημιουργία υπεραξίας.
Διαδικασία αξιολόγησης με διεθνή standards
Η διεθνής κριτική επιτροπή του ATHENA IOOC αποτελείται από 30 διακεκριμένους γευσιγνώστες και δοκιμαστές από 13 χώρες (Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και Ελλάδα). Ο διαγωνισμός διατηρεί τη μεγαλύτερη αναλογία κριτών ανά αριθμό δειγμάτων παγκοσμίως, διασφαλίζοντας αμερόληπτη και υψηλής ποιότητας αξιολόγηση. Η διαδικασία φιλοξενείται στους εμβληματικούς συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο παλιό λιμάνι των Χανίων, με αξιολόγηση αποκλειστικά τις πρωινές ώρες για μέγιστη ακρίβεια.
Παράλληλες δράσεις και εξωστρέφεια
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στη δικτύωση και την εξωστρέφεια: έκθεση ελαιολάδων με τη συμμετοχή των παραγωγών, σεμινάρια για εξαγωγές και διεθνείς αγορές, αλλά και η παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων σεφ ως “guest tasters”, με στόχο την ένταξη κορυφαίων ελληνικών ελαιολάδων στη γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 23 Μαΐου στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (www.athenaoliveoil.gr), ενώ η τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα, στις 7 Ιουνίου. Ο ATHENA IOOC διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum, χωρίς επιχειρηματική σχέση με την εμπορία ελαιολάδου, διασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια.