Export Greece What's New Agenda Τι αλλάζει στις εισαγωγές τροφίμων από την Ινδία : Η APEDA India και ο ρόλος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Βιολογικής Παραγωγής
Agenda

Τι αλλάζει στις εισαγωγές τροφίμων από την Ινδία : Η APEDA India και ο ρόλος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Βιολογικής Παραγωγής

Elena Panichi Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιολογικής Παραγωγής

Francis Blake, President / Director Alliance for Organic Integrity

Διαρροή βιολογικών τροφίμων από την Ινδία σε όλο τον κόσμο, στα οποία ανιχνεύθηκε οξείδιο του αιθυλάνιου, ανακάλυψε η Συμμαχία για τη Βιολογική Ακεραιότητα που εδρεύει στις ΗΠΑ. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιολογικής Παραγωγής με αποτέλεσμα την διακοπή της δράσης της APEDA.

Τι είναι η APEDA

Η APEDA είναι η Αρχή Ανάπτυξης Εξαγωγών Γεωργικών και Επεξεργασμένων Τροφίμων, η οποία ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας βάσει του νόμου για την Αρχή Ανάπτυξης Εξαγωγών Γεωργικών και Επεξεργασμένων Τροφίμων. Ο νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ινδίας τον Δεκέμβριο του 1985. Από τις 13 Ιανουαρίου 1986 ο νόμος τέθηκε σε ισχύ με κοινοποίηση που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Ινδίας.

Η Αρχή αντικατέστησε το Συμβούλιο Προώθησης των Εξαγωγών Επεξεργασμένων Τροφίμων (PFEPC).
Η APEDA έχει σηματοδοτήσει την παρουσία της σε όλες σχεδόν τις πολιτείες με δυνατότητα γεωργίας της Ινδίας και μέσω των κεντρικών της γραφείων παρέχει υπηρεσίες στην αγροτο-εξαγωγική κοινότητα.

Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Νέο Δελχί και 12 περιφερειακά γραφεία βρίσκονται στην Ινδία. (Βομβάη, Καλκούτα, Bangalore, Hyderabad, Guwahati, Chennai, Kochi, Chandigarh, Ahmedabad, UT of Jammu & Kashmir, Varanasi και Bhopal).

Σύμφωνα με τον Νόμο η APEDA ελέγχει, αποφασίζει και μεριμνά για τα εξής:

  • Βελτίωση συσκευασίας των προϊόντων.
  • Βελτίωση στο μάρκετινγκ των προϊόντων εκτός Ινδίας.
  • Ανάπτυξη προϊόντων και προώθηση της εξαγωγικής παραγωγής.
  • Συλλογή στατιστικών στοιχείων από τον ιδιοκτήτη των εργοστασίων ή του συνεταιρισμού που ασχολείται με την επεξεργασία, συσκευασία, παραγωγή, εμπορία ή εξαγωγή των προϊόντων ή από άλλα άτομα όπως ορίζεται από σχετικό καταστατικό, για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με τα προϊόντα και δημοσίευση των στατιστικών που συλλέγονται ή οποιωνδήποτε μερών αυτού ή αποσπάσματα από εκεί
  • Σχετική εκπαίδευση σε διάφορες πτυχές της βιομηχανίας, ανάλογα το προϊόν
  • Διεξαγωγή επιθεώρησης κρέατος και προϊόντων κρέατος σε σφαγεία, αποθηκευτικούς χώρους, μονάδες επεξεργασίας, μονάδες μεταφορας όπου φυλάσσονται και χειρίζονται τέτοια προϊόντα για τη διασφάλιση της ποιότητας της διαδικασίας
  • Για σκοπούς εξαγωγών, καθορισμός προτύπων και προδιαγραφών για τα προϊόντα.
  • Ανάπτυξη βιομηχανιών που σχετίζονται με τα προϊόντα προς εξαγωγή με την παροχή οικονομικής βοήθειας ή με τη διενέργεια ερευνών και μελετών σκοπιμότητας, Μέσω κοινοπραξιών, άλλων προγραμμάτων ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων, συμμετοχή σε έρευνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε άρση των ενεργειών της APEDA

Όλα αυτά μέχρι σήμερα, καθώς ο Αμερικανικός οργανισμός για τη βιολογική ακεραιότητα αλλά και ο Γερμανός σύμβουλος αντιτίθενται στην αναγνώριση της  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Συμμαχία για Βιολογική Ακεραιότητα (AOI) με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ενώνει βασικούς παράγοντες στον βιολογικό τομέα, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βιολογικής Παραγωγής να αποσύρει την έγκρισή της για την Αρχή Ανάπτυξης Εξαγωγών Γεωργικών και Επεξεργασμένων Τροφίμων (APEDA) να εποπτεύει τα βιολογικά προϊόντα φορείς ή φορείς πιστοποίησης εξαγωγών.

Μεταξύ άλλων το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) απέσυρε την έγκρισή του για την APEDA και ισχυρίστηκε πως το θεωρεί καταλληλότερη ως αντίδραση μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη διάρρευση μαύρης λίστας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του οργανισμού και των ενεργειών που έχει προβεί έως σήμερα αλλά και τη διασπορά τροφίμων σε όλο τον κόσμο που περιείχαν οξείδιο του αιθυλενίου.

Η Συμμαχία επηρέασε ακόμα τέσσερις οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Organic Processing and Trade Association (OPTA), Europe, SYNABIO, BioNederland και Association for Organic Food producers — που ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ζητήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους από την Επιτροπή Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ να διακόψει τη δράση της APEDA.

Παραβιάσεις κανόνων 

Η κίνηση αυτή, έρχεται έπειτα από αποτυχία πέντε φορέων  ΚΤ – CU Inspections India, Ecocert India, Indian Organic Certification Agency (Indocert), Lacon Quality Certifications και OneCert International – να ανακαλύψουν εγκαίρως αλλά και να αποτρέψουν την παρουσία οξειδίου του αιθυλενίου (ETO) σε οργανικές αποστολές που εισάγονται στην ΕΕ, ιδιαίτερα στο σουσάμι (til/gingelly).

Εκτός από την OneCert International, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες είναι CB ( Certification Body) που εδρεύουν στην Ευρώπη. Οι εμπορικοί αναλυτές βλέπουν αυτές τις κινήσεις ως μέρος των συντονισμένων προσπαθειών για την υπονόμευση του ρόλου της APEDA στις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων όμως η  Ευρωπαϊκή Ένωση, απέσυρε την αναγνώριση, με ισχύ έως το 2026, για τις πέντε εταιρείες από την πιστοποίηση εξαγωγών βιολογικών προϊόντων από την Ινδία, αφού εξέδωσε τουλάχιστον 90 κοινοποιήσεις τους τελευταίους μήνες.

Οι πέντε από αναγνωρισμένοι φορείς πιστοποίησαν σχεδόν το 80% των βιολογικών προϊόντων που εξάγονταν στην Ευρώπη από την Ινδία. Οι υπεύθυνοι της APEDA επέλεξαν να μην σχολιάσουν την εξέλιξη.

Ο S Chandrasekaran, εμπορικός αναλυτής με έδρα το Δελχί, είπε ότι “η κίνηση αυτών των οργανισμών έχει στόχο να υπαγορεύσουν όρους εκ μέρους των φορέων πιστοποίησης και να παρέμβουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ινδίας.”

Επακόλουθη δράση της APEDA

Ωστόσο, η APEDA ακολούθησε την αποαναγνώριση των πέντε εταιρειών αναστέλλοντας τη διαπίστευση στην Aditi Organic Certification για ένα χρόνο και απαγορεύοντας σε τέσσερις άλλες — CU Inspections India , ECOCERT India, Indian Organic Certification Agency (Indocert) και OneCert International — να καταχωρούν οποιονδήποτε νέο βιολογικό επεξεργαστή ή εξαγωγέα για πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων αφού ορισμένες αποστολές που εκτελωνίστηκαν από αυτούς δεν πληρούσαν τα πρότυπα για την παρουσία ETO.

Η AOI (Alliance for Organic Integrity) πρότεινε να συνεργαστεί η ΕΕ με το Εθνικό Οργανικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ για μια κοινή προσέγγιση στο ίδιο πρόβλημα, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα πιο αποτελεσματική δράση.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη καθαρά στην APEDA, η Συμμαχία είπε ότι οι CBs που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα δεν μπορούν να φέρουν όλη την ευθύνη και «η APEDA, ως εποπτικό όργανο, εμπλέκεται περισσότερο». Η κίνηση για την αποαναγνώριση των πέντε CB ήταν σκληρή και ο Πρόεδρος του AOI ( Alliance for Organic Integrity) Francis Blake είπε “Δεν γνωρίζουμε τι κάνει η Επιτροπή στα παρασκήνια με την APEDΑ” ενώ τόνισε πως “η διαγραφή θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ινδική αγορά βιολογικών προϊόντων και ως καθαρό αποτέλεσμα πολλοί μικροί κάτοχοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες.” Μεταξύ άλλων πρότεινε να αφαιρεθεί κάθε είδους εποπτεία από την APEDA και να τεθεί στα χέρια των κατάλληλων εθνικών και διεθνών φορέων διαπίστευσης.

To παράδειγμα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας 
(USDA)
Σε μια σχετική εξέλιξη, μια διεθνής εταιρεία συμβούλων στρατηγικής και διαχείρισης στον βιολογικό τομέα, η Organic Services GmBh, είπε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιολογικής Παραγωγής, Elena Panichi, να ακολουθήσει το παράδειγμα του USDA που δεν αποδέχεται το σύστημα που εποπτεύεται από την APEDA.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το USDA τερμάτισε μια 15ετή συμφωνία με την APEDA, επιτρέποντας στην τελευταία να διαπιστεύει φορείς που πιστοποιούν τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Η αμερικανική υπηρεσία δήλωσε ότι αλλάζει την προσέγγισή της για την «επίβλεψη» των βιολογικών προϊόντων στην Ινδία στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματός της για Βιολογικά.

Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Gerald A Herrmann είπε από τις δικές του έρευνες ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα κενό επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της APEDA. Η ινδική αρχή θα πρέπει να γνωρίζει οριστικά το σύστημα πληροφοριών βιολογικής γεωργίας και το σύστημα ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ και να το παρακολουθεί τακτικά.

Ο Herrmann είπε ακόμη ότι οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα είχαν επίσης διάφορες άλλες εξουσιοδοτήσεις και επεσήμανε πώς το USDA ως όφειλε, ακύρωσε την αποδοχή από χώρα σε χώρα με την APEDA, διατηρώντας παράλληλα τις διαπιστεύσεις των CBs.

Είπε ότι η αιτία της μόλυνσης από οξείδιου του αιθυλένιου πρέπει να εντοπιστεί και να αλλάξει η λειτουργία του ινδικού οργανικού συστήματος.

 

Exit mobile version