Export Greece Export Export News 5)Ιράν: Οι εξαγωγές γαρίδων εκτροφής ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια δολάρια σε 10 μήνες
Export News

5)Ιράν: Οι εξαγωγές γαρίδων εκτροφής ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια δολάρια σε 10 μήνες

Οι εξαγωγές γαρίδων εκτροφής του Ιράν ανήλθαν σε 150 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή του τρέχοντος ιρανικού ημερολογιακού έτους (21 Μαρτίου 2021), ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας.

Ο Morteza Afrasiabi είπε ότι 57.800 τόνοι γαρίδες εκτρέφονταν σε 14.034 εκτάρια υδατοκαλλιεργειών κατά τη διάρκεια της εν λόγω χρονικής περιόδου, περίπου το 75-80% των οποίων εξήχθη στην ευρωπαϊκή, την ασιατική και την περιφερειακή αγορά.

Ονόμασε την Τουρκία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Κίνα, την Ισπανία και τη Γαλλία ως μερικούς από τους προορισμούς εξαγωγής των εκτρεφόμενων γαρίδων του Ιράν κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο και είπε ότι η Κίνα και τα ΗΑΕ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Τον περασμένο Αύγουστο, αξιωματούχος της Οργάνωσης Αλιείας του Ιράν (IFO) ανακοίνωσε ότι η έκταση εκτροφής γαρίδας στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 12 τοις εκατό κατά το τρέχον ιρανικό ημερολογιακό έτος.

Ο Isa Golshahi, γενικός διευθυντής του IFO για τη βελτίωση της ποιότητας, την επεξεργασία και την ανάπτυξη της αγοράς, είπε ότι η έκταση που καλλιεργείται η γαρίδα έχει φτάσει τα 13.607 εκτάρια περίπου με αύξηση περίπου 12 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Δήλωσε ότι η υψηλότερη έκταση εκτροφής γαρίδας ανήκει στην επαρχία Μπουσέρ (στα νοτιοδυτικά της χώρας), προσθέτοντας ότι η έκταση καλλιέργειας γαρίδας σε αυτή την επαρχία είναι περίπου 6.053 εκτάρια.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η συνεργασία με τους σχετικούς οργανισμούς όπως τα εμπορικά επιμελητήρια, ο Οργανισμός Προώθησης Εμπορίου (TPO) και το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και οι στενές πλέον επαφές με τον μη κυβερνητικό τομέα για το άνοιγμα νέων αγορών στη διεθνή σκηνή, είναι μερικά από τα θέματα στην ατζέντα της IFO.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι προσπάθειες της Ένωσης Παραγωγής και Εμπορίου Υδάτων του Ιράν και του μη κυβερνητικού τομέα οδήγησαν στην προσθήκη αγορών σε χώρες όπως το Ομάν και η Μαλαισία στις εξαγωγικές αγορές-στόχους του Ιράν σε αυτόν τον τομέα.

Η αλιευτική παραγωγή έχει αυξηθεί αισθητά στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Απολαμβάνοντας υψηλή ποιότητα, τα αλιευτικά προϊόντα του Ιράν πωλούνταν εύκολα στις εξαγωγικές αγορές, ενώ ορισμένοι νέοι εξαγωγικοί προορισμοί υποδέχτηκαν αυτά τα προϊόντα τα τελευταία δύο χρόνια καθώς νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των χωρών της Ευρασιατικής Ένωσης.

Exit mobile version