Export Greece Export Export News 3)β)Κύπρος: Δεν εχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές από το Brexit
Export News

3)β)Κύπρος: Δεν εχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές από το Brexit

Παρά τη σημαντική μείωση των εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποτέλεσμα της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυπριακές εξαγωγές, κυρίως γαλακτοκομικών, έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λεωνίδας Πασχαλίδης. σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Financial Media Way.

Όπως είπε στη διάσκεψη, το πρόβλημα με τις εισαγωγές είναι το ζήτημα της τεκμηρίωσης της καταγωγής ενός προϊόντος προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή εισαγωγικών δασμών στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας ΗΒ-ΕΕ. Οι κυπριακές εξαγωγές δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα καθώς η προέλευση είναι τεκμηριωμένη. Την ίδια στιγμή, οι Κύπριοι εισαγωγείς φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει τις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Ιταλία.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, είχαμε παρατηρήσει μείωση 43% στις εισαγωγές σε ετήσια βάση», είπε ο Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2021 μειώθηκαν στα 246 εκατ. ευρώ, από 431 εκατ. ευρώ. το 2019.

Πρόσθεσε δε ότι οι εξαγωγές παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα: «Δεν νομίζω ότι επηρεάστηκαν οι εξαγωγές γιατί αφορούν κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως χαλούμι), φρούτα, λαχανικά και φαρμακευτικά προϊόντα».

Exit mobile version