Export Greece Export Export News 6)Οι εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 162 δισεκατομμύρια δολάρια
Export News

6)Οι εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 162 δισεκατομμύρια δολάρια

Η πανδημία του Covid διέλυσε τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε κατά πολύ τα έσοδα της σύμφωνα με τις στατιστικές εισαγωγών-εξαγωγών του 2020.

Οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 15% κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Ένωσης τη Δευτέρα.

Το 2020, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι το συνολικό ΑΕΠ της ΕΕ έφτασε τα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, 13,53 τρισεκατομμύρια ευρώ, από 13,98 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Οι υπηρεσίες αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, υπηρεσίες όπως τα χρηματοοικονομικά, οι ασφάλειες, οι μεταφορές, τα logistics και οι επικοινωνίες παρέχουν βασικές ενδιάμεσες εισροές και ως εκ τούτου παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη στην υπόλοιπη οικονομία», σύμφωνα με την έκθεση.

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία σημείωσε τις πιο δραστικές μειώσεις το 2020 ακολουθούμενη από τις κατασκευές και τις μεταφορές. Οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν, όπως και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν περισσότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ εισήγαγαν ελαφρώς περισσότερες μεταποιητικές υπηρεσίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2019, η Eurostat κατέγραψε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές και 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές σε εξωτερικές χώρες, το υψηλότερο έτος που έχει καταγραφεί. Το 2020, οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και οι εισαγωγές στα 986 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμοί συγκρίσιμοι με τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2017 και το 2018.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ απέδωσε τις αλλαγές «στις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και των συναφών υγειονομικών μέτρων», εκτός από τις μειώσεις στις ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες.

Την τελευταία δεκαετία, οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των εξωτερικών χωρών αυξήθηκαν δραστικά, με αύξηση σχεδόν 15% μόνο μεταξύ 2014 και 2015. Το έτος 2020 σηματοδοτεί την πρώτη καταγεγραμμένη μείωση στις εμπορικές υπηρεσίες του μπλοκ από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Με περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών υπηρεσιών το 2020, η Ιρλανδία αντιπροσώπευε το 19% των συνολικών εξαγωγών υπηρεσιών της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 173 δισεκατομμύρια δολάρια ή 17% και τη Γαλλία με 135 δισεκατομμύρια δολάρια ή 13%. Η Ιρλανδία εισήγαγε επίσης το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών, αποτελώντας το 31% των εξαγωγών της ΕΕ (191 δισεκατομμύρια δολάρια) ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 15% (147 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Ολλανδία με 11%, που αντιστοιχεί σε 111 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών, η Γερμανία εξήγαγε τις περισσότερες υπηρεσίες, αποτελώντας το 14% του συνολικού εσωτερικού εμπορίου με 133 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Γαλλία εξήγαγε υπηρεσίες αξίας 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρη την Ένωση, ή το 12% του συνολικού εσωτερικού εμπορίου, και η Ολλανδία 11% ή 104 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποτελώντας το 17% του συνολικού διασυνδικαλιστικού εμπορίου, η Γερμανία εισήγαγε επίσης το υψηλότερο μερίδιο υπηρεσιών, 155 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 14% (129 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Ολλανδία με 11% (99 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ενώ η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ελλάδα πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου τους με χώρες εκτός ΕΕ το 2020, άλλες χώρες που περιβάλλονται γεωγραφικά από κράτη μέλη —όπως η Σλοβενία ​​και η Σλοβακία— διεξήγαγαν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του εμπορίου τους με μέλη της ΕΕ. Οι ερευνητές απέδωσαν τις διαφορές μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ σε «γεωγραφική εγγύτητα ή ιστορικές εμπορικές ενώσεις».

Παρά τις σημαντικές μειώσεις στο διεθνές εμπόριο, σε γενικές γραμμές οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησαν τον ρόλο τους ως οι κορυφαίοι εξαγωγείς και εισαγωγείς υπηρεσιών της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, λαμβάνοντας συνολικά το 40% των ευρωπαϊκών εξαγωγών υπηρεσιών και παρέχοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών υπηρεσιών σε η ΕΕ.

Το Χονγκ Κονγκ, που αναφέρεται χωριστά από την ηπειρωτική Κίνα, ήταν η μόνη χώρα που έλαβε ελαφρώς περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ το 2020 από ό,τι το 2019. Η ΕΕ εισήγαγε επίσης περισσότερες υπηρεσίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη το 2020, σε σύγκριση με το 2009, ενώ εισήγαγε λιγότερες από κάθε άλλη χώρα αναφέρθηκε.

 

Exit mobile version