Export Greece Export Export News 11)Η Ε.Ε. κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη
Export News

11)Η Ε.Ε. κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη

«Σφίγγει» τον κλοιό των κυρώσεων κατά της Μόσχας η Ε.Ε., με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει ότι η Ένωση κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη και θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά όπλων και παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

«H E.E. θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε συγκεκριμένα σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε, τα ρωσικά αεροσκάφη, «συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ ολιγαρχών δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, να απογειωθούν ή να πετάξουν πάνω από το έδαφος της Ε.Ε».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα απαγορευθεί «η μηχανή μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην Ε.Ε.». «Τα κρατικά Russia Today, Sputnik και οι θυγατρικές τους, δεν θα διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν» σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως η Ένωση αναπτύσσει εργαλεία για την απαγόρευση της «τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων. «Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε, ανακοινώνοντας επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε ότι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ε.Ε. θα προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Exit mobile version