Export Greece Export Export News Καναδάς: μείωση εξαγωγών τον Ιανουάριο παρά την αύξηση της ενέργειας
Export News

Καναδάς: μείωση εξαγωγών τον Ιανουάριο παρά την αύξηση της ενέργειας

Οι εξαγωγές του Καναδά μειώθηκαν τον Ιανουάριο, παρόλο που οι εξαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν απότομα σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το μπαράζ αλλαγών στην εφοδιαστικής αλυσίδα συνέχισε να διαταράσσει τα εμπορικά πρότυπα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές, εκτινάσσοντας τον Καναδά σε πλεόνασμα 2,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (2,04 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 1,60 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά. Αλλά αυτή η νίκη επισκιάστηκε από τις απογοητευτικές εξαγωγές.

“Δεν είναι μια καλή αρχή της χρονιάς. Είναι λίγο απογοητευτικό”, δήλωσε ο Stuart Bergman, προσωρινός επικεφαλής οικονομολόγος στην Export Development Canada.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,2%, με πτώση σε 7 από τους 11 κλάδους προϊόντων, με επικεφαλής τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα ανταλλακτικά, και τις εξαγωγές αεροσκαφών μειώνονται. Αυτές οι μειώσεις αντισταθμίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις υψηλότερες εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Οι εξαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Ιανουάριο, με επικεφαλής τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αυξημένες κατά 66,4%. Οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν απότομα από τον Δεκέμβριο και συνέχισαν να αυξάνονται. Αυτό θα ενισχύσει την εμπορική εικόνα του Καναδά τους επόμενους μήνες.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι θερμές τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εξαγωγές, με ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις που αναμένεται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε σε σημείωμα η αναλυτής της BMO Capital Markets, Shelly Kaushik.

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου.

Η αμφίδρομη αυτοκινητοβιομηχανία ήταν μια άλλη ιστορία, με τις εισαγωγές μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών να μειώνονται κατά 13,9% και οι εξαγωγές κατά 9,6%.

“Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνέχισαν να επηρεάζουν την καναδική αυτοκινητοβιομηχανία τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν την παραγωγή”, δήλωσε η Statscan.

Συνολικά, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,4%, αφού έφθασαν σε υψηλά όλων των εποχών για τρεις συνεχόμενους μήνες, με πτώση σε 10 από τις 11 κατηγορίες προϊόντων.

Το εμπορικό έλλειμμα του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε ευρύτερα σε 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά από 137 εκατομμύρια δολάρια Καναδά.

Το δολάριο Καναδά διαπραγματεύτηκε 0,1% χαμηλότερα στα 1,2835 προς το δολάριο, ή 77,91 σεντς ΗΠΑ.

Exit mobile version