Export Greece Export Export News 2)Οι επιπτώσεις του πολέμου στις εξαγωγές της κονσερβοποιίας
Export News

2)Οι επιπτώσεις του πολέμου στις εξαγωγές της κονσερβοποιίας

Μεγάλο είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης φρούτων από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σχεδόν 1/3 της ελληνικής παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού είχε προορισμό την αγορά της Ρωσίας, ενώ σημαντικές εξαγωγές κομπόστας απορροφούσαν η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

Στη δίνη του κυκλώνα είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις κυρίως από την Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες παραδοσιακά εξήγαγαν προϊόντα στις αγορές της σημερινής εμπόλεμης ζώνης.

Βαθύ προβληματισμό στις τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, προκαλεί η καθυστέρηση που άρχισε να παρατηρείται στην εξόφληση των οφειλομένων, με αποτέλεσμα η αγωνία να χτυπάει κόκκινο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω και των προβλημάτων με τις θαλάσσιες μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν καταγραφεί και επιστροφές φορτίων.

Εκτός από την απώλεια των αγορών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δημιουργεί και πρόσθετα προβλήματα καθώς γεννάται θέμα που θα κατευθυνθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες κομπόστας και συμπυκνωμένου χυμού.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο πως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην παραγωγή που αναμένεται να συγκομιστεί το καλοκαίρι.

Πλήρης εικόνα για το μέγεθος του πλήγματος θα προκύψει τις επόμενες μέρες όταν οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο ολοκληρώσουν τη συλλογή όλων των στοιχείων για τα συμβόλαια που ήταν ενεργά στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Exit mobile version