Export Greece Export Export News 6)Η Λευκορωσία θα χάσει το 30% των εξαγωγών λόγω δυτικών κυρώσεων το 2022
Export News

6)Η Λευκορωσία θα χάσει το 30% των εξαγωγών λόγω δυτικών κυρώσεων το 2022

Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30% το 2022 και τα έσοδα από τις εξαγωγές να μειωθούν έως και 14 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά του Μινσκ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικολάι Σνόπκοφ επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία επλήγησαν από κυρώσεις αφού η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από ρωσικό και λευκορωσικό έδαφος. Στο Μινσκ επιβλήθηκαν επίσης βαριές κυρώσεις πέρυσι μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου στο αεροπλάνο.

Ο Snopkov είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρέασαν άμεσα το 20% της οικονομίας της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα έλλειμμα 2,3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) το πρώτο τρίμηνο.

“Το τελικό σχέδιο της Δύσης είναι να χτυπήσει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, να προκαλέσει δυσαρέσκεια και κοινωνική ένταση αποδυναμώνοντας τις δυνατότητες βασικών βιομηχανιών και τομέων της οικονομίας”, δήλωσε ο Σνόπκοφ σύμφωνα με το BelTA.

Η Δύση επέβαλε κυρώσεις κατά βασικών τομέων της οικονομίας της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ποτάσας. Η Λευκορωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός θρεπτικών συστατικών καλλιέργειας στον κόσμο μετά τον Καναδά και τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας Ρομάν Γκολόβτσενκο δήλωσε στα μέσα Μαΐου ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία είχαν μπλοκάρει τις ετήσιες εξαγωγές της στη Δύση αξίας 16-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Snopkov είπε ότι η Λευκορωσία ελπίζει να αντισταθμίσει εν μέρει τις οικονομικές της απώλειες ενισχύοντας τις εξαγωγές στη Ρωσία κατά 40%.

Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας το 2021 προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία ανήλθαν συνολικά σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

(Αναφορά από το Reuters· Επιμέλεια: Bernadette Baum)

Exit mobile version