Export Greece Export Export News 7)Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, με τη Ρωσία να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα
Export News

7)Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, με τη Ρωσία να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν πολύ και πάνω από τον υπόλοιπο κόσμο ως ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, με τη Ρωσία να είναι δεύτερη, σύμφωνα με κορυφαία ερευνητική ομάδα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ανέφερε σε έκθεση της 11ης Μαρτίου ότι το χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου διευρύνθηκε περαιτέρω την πιο πρόσφατη πενταετία 2014-18, με τις αμερικανικές εξαγωγές να αυξάνονται στο 36%. του παγκόσμιου συνόλου από 30 τοις εκατό την προηγούμενη περίοδο.

«Οι ΗΠΑ έχουν εδραιώσει περαιτέρω τη θέση τους ως ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων στον κόσμο», δήλωσε ο Aude Fleurant, διευθυντής του προγράμματος SIPRI Arms and Military Expenditure Program.

«Εξήγαγε όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια· αυτές οι παραδόσεις περιελάμβαναν συχνά προηγμένα όπλα όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ μικρής εμβέλειας και βαλλιστικούς πυραύλους και μεγάλο αριθμό κατευθυνόμενων βομβών».

Η έκθεση τόνισε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στις εξαγωγές όπλων.

«Οι αμερικανικές εξαγωγές μεγάλων όπλων ήταν 75 τοις εκατό υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας την περίοδο 2014-18, ενώ ήταν μόνο 12 τοις εκατό υψηλότερες το 2009-13», ανέφερε το SIPRI στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες μεταφορές όπλων.

«Περισσότερο από το ήμισυ (52 τοις εκατό) των εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ πήγε στη Μέση Ανατολή το 2014-18», προστίθεται.

Το SIPRI είπε ότι οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 17% την περίοδο 2014-18, με τη μείωση των εισαγωγών όπλων από την Ινδία και τη Βενεζουέλα να είναι οι κύριοι παράγοντες της μείωσης.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Γαλλία (6,8 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου) ήταν ο τρίτος υψηλότερος εξαγωγέας όπλων, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (6,4 τοις εκατό) και την Κίνα (5,2 τοις εκατό).

Οι πέντε πρώτες χώρες αντιπροσώπευαν το 75% του παγκόσμιου συνόλου, ανέφερε η έκθεση.

Το συνδυασμένο σύνολο των εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε στο 27 τοις εκατό του παγκόσμιου αριθμού.

Μεταξύ των εισαγωγέων όπλων, η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη, με 12 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου, από 4,3 τοις εκατό την προηγούμενη πενταετία. Οι συνολικές εισαγωγές της αυξήθηκαν 192 τοις εκατό την πιο πρόσφατη περίοδο.

«Οι εισαγωγές όπλων από ορισμένα αραβικά κράτη του Κόλπου αυξήθηκαν απότομα [κατά τη διάρκεια της περιόδου]», ανέφερε η έκθεση.

«Μεταξύ των βασικών λόγων πίσω από αυτές τις αυξήσεις ήταν η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ του Ιράν από τη μια πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από την άλλη».

Ανέφερε επίσης τη σύγκρουση στην Υεμένη, που θεωρείται από πολλούς ως ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, και τις εχθροπραξίες μεταξύ ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον του μικρού κράτους του Κόλπου, Κατάρ.

Το Πακιστάν ήταν ο 11ος κορυφαίος εισαγωγέας με 2,7 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου, αλλά αντιπροσώπευε απότομη πτώση από 4,8 τοις εκατό προηγουμένως. Οι κύριοι προμηθευτές της ήταν η Κίνα (70%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (8,9%) και η Ρωσία (6%).

Η αντίπαλός της Ινδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας, με τη Ρωσία (58 τοις εκατό), το Ισραήλ (15 τοις εκατό) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (12 τοις εκατό) τους κορυφαίους προμηθευτές.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, η SIPRI είπε ότι οι εξαγωγές όπλων από αμερικανικές εταιρείες το 2017 ανήλθαν σε 222,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ρωσία είχε 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές όπλων για αυτό το έτος.

Exit mobile version