Export Greece Export Export News 7) Η Ρωσία έβγαλε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές καυσίμων τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, αναφέρει σχετική έκθεση
Export News

7) Η Ρωσία έβγαλε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές καυσίμων τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, αναφέρει σχετική έκθεση

Στις 100 ημέρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ — περίπου 97 δισεκατομμύρια δολάρια — σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, αγοράζοντας ορυκτά καύσιμα αξίας άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, με περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση CREA που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, διαπίστωσε το ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στη Φινλανδία, ενώ η Γερμανία αγόρασε το περισσότερο ρωσικό αέριο αγωγών. Η Κίνα εισήγαγε το περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία και η Ιαπωνία εισήγαγε τον περισσότερο άνθρακα.

Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να πιέσουν τη Μόσχα και πολλές χώρες προσπαθούσαν να απογαλακτιστούν από τη ρωσική ενέργεια, ο όγκος των εξαγωγών καυσίμων της Ρωσίας μειώθηκε κατά 15% τον Μάιο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εισβολή. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των καυσίμων που προκαλούνται από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης έχουν κρατήσει χρήματα στα ταμεία της Μόσχας, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι τιμές εξαγωγής της Ρωσίας ήταν κατά μέσο όρο 60 τοις εκατό υψηλότερες από πέρυσι.

Και μερικές χώρες αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, όπως η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ανέφερε το ερευνητικό κέντρο.

Οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 5 δολάρια το γαλόνι, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας συμπιέζει την οικονομία

Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία επωφελήθηκαν από την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου στην αγορά spot, πρόσθεσε. Οι αγορές έγιναν εκτός προϋπαρχόντων συμβολαίων, «αντιπροσωπεύοντας μια ενεργή απόφαση αγοράς», σύμφωνα με την έκθεση.

Το υπουργείο Οικολογίας της Γαλλίας αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της έκθεσης. Είπε ότι η χώρα ήταν δημοφιλής προορισμός εισαγωγής καυσίμων καθώς διαθέτει τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ο τελικός προορισμός για το φυσικό αέριο. Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις σχετικά με αγορές spot, μια εκπρόσωπος του υπουργείου είπε: «Οι γαλλικές αρχές είναι αποφασισμένες, σε στενή συνεργασία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους τους, να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού, να μειώσουν την εξάρτηση [από τα ρωσικά καύσιμα] και να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου .»

Ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού Υπουργείου Οικονομικών και Κλιματικής Πολιτικής, Tim van Dijk, είπε σε απάντηση μέσω email ότι «θα ήταν καλύτερα να ρωτήσετε τις εταιρείες που εμπλέκονται καθώς γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες». Το υπουργείο Ενέργειας του Βελγίου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο νωρίς την Τρίτη.

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου, αλλά με εξαίρεση τις παραδόσεις αγωγών, ως παραχώρηση προς την Ουγγαρία. Τα αυξανόμενα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και οι φρικιαστικές εικόνες πτωμάτων στους δρόμους της Bucha, στα προάστια του Κιέβου, ώθησαν το μπλοκ των 27 εθνών να ανακοινώσει τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού άνθρακα και να συζητήσει ένα εμπάργκο πετρελαίου.

Η ΕΕ συμφωνεί να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά εξαιρεί τις παραδόσεις αγωγών

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η συμφωνία για τον τερματισμό των θαλάσσιων παραδόσεων εντός μηνών θα καλύψει περισσότερα από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, διακόπτοντας «μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης» για τη ρωσική «πολεμική μηχανή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Μάρτιο. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ – οι οποίες ξεπέρασαν τα 5 δολάρια ανά γαλόνι κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο το Σαββατοκύριακο – λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι είναι “εξωφρενικό αυτό που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία”.

Ωστόσο, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας Amos Hochstein είπε στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να έχει περισσότερα έσοδα από ορυκτά καύσιμα από ό,τι πριν από τη σύγκρουση, με τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών να εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και τη ζήτηση υψηλότερη από το αναμενόμενο, καθώς χαλαρώνουν τα lockdown σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν μέτρα για τον μετριασμό της αύξησης του κόστους τροφίμων και ενέργειας.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι η Δύση θα αναβοσβήσει πρώτη στον πόλεμο φθοράς, λένε οι ρωσικές ελίτ

Η Washington Post ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκάβει για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει οικονομική πίεση, όπως ο αποκλεισμός των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για να διαβρώσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο, σύμφωνα με μέλη της οικονομικής ελίτ της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η Δύση μπορεί να χάσει την εστίασή της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εισβολής, ειδικά καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό κόστος αυξάνεται, ανέφερε η The Post.

Η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, άφησε να εννοηθεί τέτοιες ανησυχίες τον περασμένο μήνα, όταν είπε στους γερουσιαστές ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος για μια παρατεταμένη σύγκρουση και «μάλλον βασίζεται στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ να αποδυναμωθούν καθώς οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις ενέργειας επιδεινώνονται.”

Exit mobile version