Export Greece Export Export News 11) Λάος: κερδίζει πάνω από 870 εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2022
Export News

11) Λάος: κερδίζει πάνω από 870 εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2022

Το Λάος κέρδισε περισσότερα από 870 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων τους τελευταίους έξι μήνες του 2022, που αντιστοιχεί στο 72,57 τοις εκατό του στόχου για ολόκληρο το 2022.

Τα κύρια αγροτικά προϊόντα που εξήχθησαν ήταν οι μπανάνες, το καουτσούκ, η μανιόκα, το ζαχαροκάλαμο, τα βοοειδή και τα βουβάλια, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής.

Η τοπική εφημερίδα Vientiane Times ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών, Phet Phomphiphak, δήλωσε στην Τρίτη Τακτική Σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης (Ένατο Νομοθετικό Σώμα) του Λάος την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει περισσότερους εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη γεωργία. προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές.

“Πολλές τοπικές εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν στη γεωργία, να παράγουν τρόφιμα για κατανάλωση στο Λάος και για εξαγωγή, σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης για ενίσχυση της παραγωγικότητας σε αυτόν τον τομέα”, είπε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 2.000 κτηνοτροφικές μονάδες στο Λάος, από τις οποίες 655 εκτρέφουν βοοειδή, 553 είναι χοιροτροφικές μονάδες, 711 πτηνοτροφικές μονάδες και οι υπόλοιπες εκτρέφουν κατσίκες, πρόβατα και άλλα ζώα.

Ωστόσο, οι αγρότες και οι παραγωγοί στο Λάος παρεμποδίζονται σοβαρά από τις απότομες αυξήσεις του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω της σπειροειδής τιμής των καυσίμων.

Επιπλέον, το κόστος των μηχανημάτων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών έχει αυξηθεί απότομα επειδή τα είδη αυτά εισάγονται και πρέπει να πληρώνονται σε ξένο νόμισμα, το οποίο είναι δαπανηρό λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης του κιπ.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση οργανικών λιπασμάτων και ζωοτροφών τοπικής παραγωγής για να μειώσει το κόστος των εισαγωγών.

Οι αγρότες στο Λάος χρειάζονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνους λιπάσματος ετησίως, αλλά προς το παρόν μπορούν να παραχθούν μόνο 600.000 τόνοι οργανικού λιπάσματος.

Επιπλέον, οι αγρότες χρειάζονται περίπου 600.000 τόνους ζωοτροφών, αλλά τα έξι εργοστάσια παραγωγής στο Λάος μπορούν να προσφέρουν λιγότερους από 400.000 τόνους, ίσο με μόλις το 60 τοις εκατό της ζήτησης.

Ωστόσο, το Λάος έχει μια τεράστια ευκαιρία να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών για εξαγωγή, ιδιαίτερα στην Κίνα, με τον σιδηρόδρομο Κίνας-Λάος πλέον να μπορεί να μεταφέρει ευπαθή αγαθά πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.

Η αύξηση των εξαγωγών μπορεί να κερδίσει περισσότερο ξένο νόμισμα για το Λάος, κάτι που θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της αξίας του kip.

Το 2021, το Λάος κέρδισε περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αντιπροσωπεύοντας το 82% του στόχου που τέθηκε για εκείνο το έτος.

Exit mobile version